Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i pročelnik za financije Slavko Kojić opovrgnuli su da je Grad Zagreb pred financijskim kolapsom.


Gradonačelnik Zagreba i pročelnik ureda za financije Kojić istaknuli su kako je ukupni dug Grada Zagreba u 2012. gotovo tri puta niži, nego što je bio 2001., a ono što opterećuje kreditnu sposobnost Grada je enormno zaduženje Zagrebačkog holdinga, koje je počelo 2009. kada je Gradska skupština  razvlastila gradonačelnika i preuzela sve upravljačke i nadzorne ingerencije.

Vezani članci Dugovi Zagreba - Nova vlast - 6 Bivši Bandićev pročelnik za financije o onome što čeka Tomislava Tomaševića: "Ne bih mu bio u koži, situacija je složena" Posljednji ispraćaj Milana Bandića 3. ožujka 2021. Zagrebački holding i voditelj Gradskih groblja novčano kažnjeni zbog Bandićevog ispraćaja, protiv Grada Zagreba i Jelene Pavičić Vukičević optužni prijedlog

>>Bandić: Milanović i ja smo na istom zadatku

Napominjući da su Zagrepčani posljednjih mjeseci bombardirani senzacionalističkim izjavama i katastrofičnim tvrdnjama o tobožnjem financijskom kolapsu Grada Zagreba i njegovoj dramatičnoj zaduženosti, Kojić se pozvao na svjetsku rejting agenciju Moody's koja u svom izvješću o kreditnoj sposobnosti Grada Zagreba navodi da je on vrlo nisko izravno zadužen, a 'okolnostima slabog rasta prihoda prilagodio se racionaliziranjem svojih poslovnih i kapitalnih rashoda'.

'Grad Zagreb je učinio sve potrebno kako bi očuvao svoju blagajnu stabilnom, netaknutom i nezaduženom', rekao je Kojić.

>>Bandić: Zagrebu treba atomsko sklonište!

Dodao je da je 2001. ukupni dug Grada Zagreba u proračunu bio 23,7 posto, a u 2012. samo 8,1 posto. Kojić je podsjetio kako je zagrebačka Gradska skupština 29. listopada 2009. svojim Zaključkom o izboru članova skupštine u trgovačkim društvima preuzela apsolutnu odgovornost za upravljanje Zagrebačkim holdingom. Kojić je rekao da je već pune tri i pol godine gradonačelnik Bandić razvlašten prava na sudjelovanje u upravljanju Holdingom, te Grad Zagreb nije uopće informiran što se tamo događa.

'Ono što opterećuje kreditnu sposobnost Grada Zagreba nije loše gospodarenje Gradske uprave nego enormno zaduženje Zagrebačkog holdinga koje je počelo upravo 2009. kada je Gradska skupština razvlastila gradonačelnika i preuzela sve upravljačke i nadzorne ingerencije.

>>FOTO Zagreb: Branimirova ulica napokon u jednom komadu

Prihodi Holdinga u 2012. manji su za 700 milijuna kuna o odnosu na 2009., dok su se ukupna zaduženja u tom periodu povećala za 175 milijuna kuna', upozorio je Kojić.Naglasio je i da, za razliku od Grada Zagreba, u Holdingu nisu se prilagodili novonastaloj situaciji smanjivanja prihoda, pri čemu nisu smanjili svoje rashode. Kojić je upozorio da je u Holdingu zbog nedostatka likvidnosti došlo do zamjene dugoročnih obaveza kratkoročnim 'što je počatak spirale zla', jer su kamate na kratkoročne kredite uvijek više nego za dugoročne. (HINA) 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju