Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezadovoljstvo odlukom

Grad Split gay pride premjestio na Prokurative umjesto Rive

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Splitska gradska uprava izmijenila je već izdanu suglasnost za privremeno korištenje javne gradske površine i organizatorima Gay Pridea ustupila prostor Prokurativa umjesto tražene i odobrene Rive.

Promjena je uslijedila nakon što su pojedine udruge tražile od gradskih vlasti da izmjene trasu kojom će povorka proći. No organizatori Gay Pridea poručili su kako će iskoristiti svoje ustavno pravo na javno okupljanje te da će se držati svoje rute i doći na Rivu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Udarali ljude i palili zastavu DORH objavio detalje brutalnog napada nakon Povorke ponosa: Trojici napadača određen istražni zatvor, djevojka koja je udarila novinarku ostaje na slobodi Slika nije dostupna Objavljeni detalji Napadače na Zagreb Pride terete za zločin iz mržnje: Palili su zastavu i udarali sudionike. Policija ih fizički razdvajala

"Možemo reći da se radi o određenoj politizaciji o nezrelosti i neprihvaćanju uopće pojma demokratičnosti, ustavnosti i ljudskih prava koje iskazuje lokalna vlast u gradu Splitu", smatra Mirjana Kučer iz udruge Domine.

"Mislimo da je ovo jedan u zadanim okolnostima da je ovo korektan istup grada Splita, odnosno gradskih vlasti prema i drugoj strani, zapravo apsolutnoj većinskoj strani građana, pa u tom smislu držimo da je to dobar korak", kaže Stjepan Lozo, iz Građanske inicijative Splita.

Organizatori Split Pridea najavili tužbu protiv splitske Gradske uprave

Organizatori ovogodišnje gay-parade u Splitu najavili su poslijepodne tužbu protiv Gradske uprave zbog odluke da se završni skup održi na Trgu Republike (Prokurative), a ne na Rivi, kao što je bilo prvobitno dogovoreno, te su poručili da će povorka završni skup upriličiti na Rivi.

Pokušaj promjene rute već utvrđene pravomoćnim zaključkom mjerodavnih gradskih tijela kršenje je ustavnih i konvencijskih odredaba koje jamče pravo slobodnog okupljanja, navodi se u priopćenju što su ga potpisali kordinatorica udruge "Kontra" Sanja Juras, koordinator udruge "Iskorak" Zoran Dominković i koordinatorica udruge "Domine" Mirjana Kučer, te će, kako ističu, dobiju li takvo rješenje, pokrenuti sudske postupke protiv grada.

Oni osuđuju postupak grada Splita kojim se, kako su naveli, u javnosti stvara negativno ozračje i ponovno potiče diskriminacija i nasilje. Predstavnici gradske vlasti koji bi trebali štititi prava svih građana krše zakone Republike Hrvatske i na štetu ljudskih prava jedne marginalizirane skupine pokušavaju pridobiti naklonost dijela javnosti, stoji u priopćenju čelnika triju udruga uz napomenu da će se oni kao organizatori "držati najavljenog programa i rute".

Naša povorka neće ići na Prokurative, nego na Rivu jer za to imamo rješenje, to jest zaključak o davanju prava na korištenje javnog prostora koji je potpisao gradonačelnik Kerum, izjavila je kordinatorica udruge "Domine" Mirjana Kučer.

"Očekujemo da će ove godine država osigurati pravo na javno okupljanje. Dolazak na Split Pride potvrdili su već gosti iz Hrvatske i inozemstva, uključujući i članove vlade, predstavnike međunarodnih institucija i predstavnike veleposlanstava", stoji u zajedničkom priopćenju koordinatora triju udruga - organizatora ovogodišnje gay-parade u Splitu. (T.K./Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene