U povodu obilježavanja Dana Hrvatske ratne mornarice (HRM) otvorena je vojarna "116. brigade Hrvatske vojske" u Pločama. Na svečanosti je predsjednica Republike i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istaknula da je povratak Hrvatske vojske (HV) u Ploče od iznimne nacionalne važnosti.

Galerija


''Ustrojavanje satnije mornaričko-desantnog pješaštva i njezin teritorijalni razmještaj baš ovdje u Pločama od posebnog je nacionalnog interesa jer su Ploče za HRM gravitacijsko središte. Povratak HV-a u Ploče znači i veći gospodarski i demografski rast za ovaj grad'', poručila je Predsjednica.

Vezani članci Ornela Vištica Nevjerojatna transformacija: Naša glumica postala bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović! Kolinda Grabar-Kitarović Pojavile se stare fotografije Kolinde Grabar-Kitarović: Ovako je izgledala prije 15 godina

Podsjetila je da će vojarna nositi ime 116. brigade HV-a, koja je u Domovinskom ratu sudjelovala u svim važnim vojnim operacijama na ovom prostoru. ''Na taj način čuvamo i vrijednosti Domovinskog rata, ali i uspomene na sve pripadnike ove brigade, njih 6409, osobito na 65 poginulih i više stotina ranjenih'', zaključila je Kolinda Grabar-Kitarović.

Vojarna nosi ime "116. brigada Hrvatske vojske," a njezin prvi ratni zapovjednik bio je pukovnik Nedjeljko Obradović.

Ukupna površina smještajno-radnoga prostora vojarne je 5145 metara četvornih, a vojarna je tako opremljena da satnija mornaričko-desantnoga pješaštva može brzo intervenirati radi zaštite građana u primorju i na otocima južnoga dijela Hrvatske.

Na svečanosti je bio i saborski zastupnik Branko Bačić (HDZ) kao izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

Nakon otvaranja ove vojarne u Pločama će se održati središnja proslava Dana Hrvatske ratne mornarice. (Hina, L.R.)