Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

50 posto Hrvata ne arhivira račune i ne vodi pisanu evidenciju o svojim izdacima, a gotovo isto toliko ne zna izračunati kamatu.


Kako izračunati stambeni prostor? Kako će se kretati kamata i koliko brzo - za ove učenike koji su u Klovićevim dvorima razgledali interaktivnu izložbu o matematici - jednostavna računica. 'To smo baš neki dan učili, takve se stvari uče jer da bi nam se život olakšao na neki način', kaže jedna učenica. A njezin prijatelj dodaje: Trebalo bi nas učiti o tome da u životu možemo baratat s novcima.'

Ključno obrazovanje

Vezani članci Moderni studijski smjerovi se prilagođavaju potrebama tržišta rada i gospodarstva Što su moderni studijski smjerovi i zašto ostvaruju rekordne upise Suzana Hitrec i Sanja Vištica - 1 Kako će izgledati početak nove školske godine? Članica radne skupine poručila: ''Očito neće biti univerzalnog rješenja''

Obrazovanje je ključno da Hrvati poprave dvojku koju su dobili u istraživanju Ekonomskog instituta o financijskoj pismenosti. 'Cijeli život se uči o financijskom obrazovanju, to je cjeloživotni proces, ali ako se u ranim godinama ne dobije elementarno znanje, to onda ostaje problem za čitav život', kaže dr. Maja Vehovec, s Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Tako inflaciju razumije 88 posto ispitanih, odnos kamate i glavnice 87 posto, a izračunati kamatu na 5 godina zna tek 46 posto. to je slučaj, kaže profesorica Vehovec, i s drugim zemljama. 'Svi imaju uvijek slabije rezultate kod točnog proračuna', kaže dr. Vehovec.

Zanimljivi rezultati istraživanja

Kod rizika zato više proizvoda razmatra 37 posto, a 29 % ispitanih, druge uopće ne razmatra. ipak, gotovo polovica prema novcu se ponaša odgovorno. Od 100, 15 građana misli da novac postoji da bi se trošio, a njih 41 u trošenju uživa više nego u štednji.

Kako polovici plaća ne pokrije mjesečne troškove, mnogi se zadužuju. I to najviše za
plaćanje računa, svakodnevnu potrošnju i hranu. 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook