Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PAKET POMOĆI

Plenković najavio novi porez, Vlada predstavila nove cijene struje i plina, ograničila cijene dijelu namirnica

Dugo čekani jesenski Vladin paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena težak gotovo 21 milijarde kuna sadrži mjere zaštite od rasta cijena energenata i hrane te brojne subvencije i pomoći za građane, javni i privatni sektor, a predstavio

Premijer Andrej Plenković predstavio je paket mjera za ublažavanje udara rasta cijena na redovnoj sjednici Vlade.

"Ovaj paket je težak gotovo 21 milijardu kuna. Ponašamo se u skladu s politikom uravnotežene politike. Želimo ostati u razini predviđanja i što se tiče proračuna, kreditnog rejtinga. Naš smjer je bio smanjenje javnog duga, doći u suficit, ući u eurozonu i Schengen za nekoliko mjeseci. Time Hrvatsku pozicioniramo među samo 15 zemalja koje su u EU, NATO-u, Schengenu i eurozoni. To može napraviti samo snažna država, koja je zaštićena svojim položajem u europskoj obitelji", istaknuo je Plenković.

Cijene energenata Paket mjera (Foto: Vlada RH)

''Sjednica Vlade je posvećene jesenskom paketu mjera Vlade, koja ga je pripremala sa ciljem zaštite građana i gospodarstva, ponovno idemo snažnom intervencijom na dobrobit građana i gospodarstva'', poručio je Plenković.

''Nalazimo se u vremenu velikih globalnih poremećaja'', istaknuo je te podsjetio na razloge situaciji u kojoj se nalai ne samo Hrvatska, nego i cijeli svijet, a apostrofirao je rat u Ukrajini i klimatsku krizu te nastavak pandemije koronavirusa.

Cijene energenata Cijene energenata (Foto: Vlada RH)

Podsjetio je i da je Vlada već ranije intervenirala kada je riječ o cijenama plina i goriva.

Cijene energenata Cijene (Foto: Vlada RH)

Tri su elementa Vladina paketa: ''Snažan, pravedan i sveobuhvatan'', poručio je premijer i naglasio: ''Mora očuvati standard građana, održati funkcioniranje institucija i da zadržimo snažan rast gospodarstva".

"Važno je da rast na razini cijele godine bude iznad predviđanja i očekivanja. Pravednost je bitna jer je usmjeren najviše na one koje pogađa rast cijena i kojima je pomoć najpotrebnija. Mi ovdje redistribuiramo ovo što nam je na raspolaganju. Ovo je kriza bez presedana", rekao je Plenković.

"Ne zaboravljamo ni dugoročni smjer. Sveobuhvatnost mora sadržavati važan element, a to je kuda idemo kao društvo. To je ubrzana tranzicija na obnovljive izvore energije. Sva društva koja gledaju naprijed, vlade koje gledaju dugoročno, idu za tim da ubrzamo ulaganja i korištenja obnovljivih izvora energije", istaknuo je premijer.

Cijene energenata Struja (Foto: Vlada RH)

Ograničenje cijene struje

Kućanstva će, prema Vladinom paketu, od 1. listopada ove do 31. ožujka, za potrošnju do 2500 kilovatsati struje plaćati 59 eura po megavatsatu, a za potrošnju povrh toga prosječno 88 eura.

''Također, odlučili smo napraviti rekategorizaciju. Niz subjekata ne možemo tretirati kao da su gospodarski subjekti'', istaknuo je premijer i pobrojao kao primjere vrtiće, škole, udruge, bolnice... ''Njima smo osigurali jeftiniju cijenu električne energije''.

Za njih se uvodi univerzalna usluga za kućanstva s cijenom od 62 eura po megavatsatu.

Cijene energenata Cijene (Foto: Vlada RH)
Cijene energenata Cijene (Foto: Vlada RH)

''Cijene plina za kućanstva ostaju ograničene do travnja iduće godine'', podsjetio je Plenković.

Kod poduzetništva, oni koji za pola godine potroše ispod 250.000 kilovatsati plaćat će 0,52 kune po kilovatsatu, a iznad iznad te potrošnje 1,76 eura.

Uvodi se i kategorija velikih potrošača koji troše više od 2,5 gogavata, a plaćat će 250 eura po megavarsatu u idućih šest mjeseci.

Cijene energenata Plin i struja (Foto: Vlada RH)

Ograničenje cijene toplinske energije

Kod toplinske energije, za 160.000 kupaca nepromijenjena je jedinična cijena za kućanstva i poduzetnike u centralnim i zatvorenim sustavima što znači da nema povećanja cijena do 31. ožujka iduće godine.

Uvedene su i mjere pomoći za one koji se griju na drva, ukupno vrijedna 1,1 milijun kuna, a premijer je najavio da će Vlada idućega tjedna ograničiti i cijene plina u bocama.

Cijene energenata Cijene (Foto: Vlada RH)
Cijene energenata Drva (Foto: Vlada RH)

Dugoročni cilj je poticanje zelene energije, poručio je Plenković, a potom predstavio drugi dio paketa koji se tiče ograničenja cijena nužnih namirnica.

Ograničenje cijena dijela namirnica

''Limitira se jestivo suncokretovo ulje, mlijeko, glatko brašno, oštro brašno, bijeli kristal šećer, cijelo pile, svinjski vrat s kosti, svinjska lopatica bez kosti i miješano mljeveno meso, a ukupno će proizvodi biti 30 posto jeftiniji'', pobrojao je Plenković.

Cijene energenata Cijene (Foto: Vlada RH)

''Ovo je vrlo konkretno'', istaknuo je premijer govoreći  ograničenju cijena namirnica.

Cijene energenata Naknade (Foto: Vlada RH)

Umirovljenici će dobiti poseban dodatak

Donesena je i odluka o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica porasta cijena.

Onima s mirovinama:

  • do 1.850 kuna isplatit će se 1.200 kuna
  • od 1.850 do do 2.350 kuna 900 kuna
  • od 2.350 do 3.350 kuna 600 kuna
  • od 3.350 do 4.360 kuna 400 kuna 

Neoporezive otpremnine prilikom odlaska u mirovinu povećavaju se 8.000 na 10.000 kuna.

Cijene energenata Umirovljenici (Foto: Vlada RH)
Cijene energenata Umirovljenici (Foto: Vlada RH)

Pomoć će dobiti i nezaposleni, kao i roditelji te studenti.

Pomoć od 250 kuna mjesečno isplatit će se za listopad, studeni i prosinac 2022. godine osobama prijavljenima u evidenciju nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje na dan 1. rujna ove godine.

Korisnicima prava na naknadu za ugroženog kupca energenata, naknada se s 400 povećava na 500 kuna. Isto povećanje naknade odnosi se i na udomitelje.

Povećavaju se i sredstva za program "Zaželi - program zapošljavanja žena", za 245 milijuna kuna.

Cijene energenata Pomoć (Foto: Vlada RH)

Vlada je odlučila isplatiti i jednokratni novčani primitak korisnicima doplatka za djecu i to za jedno dijete 300; dvoje 500; troje 700; četvero 900 i petoro 1.100 kuna po korisniku.

Cijene energenata Roditelji (Foto: Vlada RH)
Cijene energenata Studenti (Foto: Vlada RH)
Cijene energenata Studenti i učenici (Foto: Vlada RH)

Studentima je Vlada namijenila potpore kroz veće stipendije i potpore studentskim centrima, kako bi osigurala nepromijenjenu cijenu od 6,50 kuna u studentskim centrima, a ide se i na povećanje studentskih neoporezivih primitak s 15.000 na 24.000 kuna za primitke u 2022. godini.

Vlada je predstavila mjere pomoći i za zaposlene u vidu poreznog rasterećenja te troškove prijevoza.

Cijene energenata Zaposleni (Foto: Vlada RH)

U sklopu Vladina paketa za borbu protiv poskupljenja je i povećanje iznosa neoporezivih primitaka propisanih Pravilnikom o porezu na dohodak. Tako se neoporezive prigodne nagrade s 3.000 povećavaju na 5.000 kuna godišnje, a novčane nagrade za radne rezultate i drugi oblici dodatnog nagrađivanja radnika s 5.000 na 7.500 kuna.

Dar djetetu do 15. godina starosti povećava se sa 600 na 1000 kuna godišnje, kao i dar u naravi.

Neoporezive novčane paušalne naknade za podmirivanje troškova prehrane radnika povećavaju se s 5.000 na 6.000 kuna godišnje, a naknade za korištenje privatnog automobila u službene svrhe s dvije kune po kilometru na tri kune.

Cijene energenata Prijevoz (Foto: Vlada RH)

Za poljoprivrednike je Vlada u paketu pripremila potpore od 100 milijuna kuna, a isti iznos predviđen je i za ribare.

Potporu od 1,47 kuna po litri dizela mogu očekivati prijevoznici, a za energetsku učinkovitost kuća i višestambenih zgrada, potpore su gotovo milijardu kuna.

Poticat će se i izgradnja sunčanih elektrana, izgradnja toplinskih stanica i sl, a ukida se i PDV na isporuku i izgradnju solarnih ploča. osigurano je i 3,8 milijardi kuna za kredite i jamstva za poduzetnike te 3,1 milijarda kuna jamstva za izvoznika

''Predložit ćemo Saboru poseban porez na dobit zbog pravedne raspodjele tereta krize. Želimo oporezovati ona poduzeća čija dobit je posebno narasla u okvirima krize. S ovako snažnim paketima svatko mora dati doprinos, prekomjerna dobit nije primjerena ovim okolnostima... Svatko mora doprinijeti'', zaključio je Plenković.

Pročitajte i ovo Stjepan Čuraj, HNS apsolvirana tema? Čuraj nakon sastanka vladajuće koalicije potvrdio podršku Vladinu paketu mjera pomoći te dodao: "Nije bilo što za pitati o Ini"
Pročitajte i ovo Struja MJERE ZA POMOĆ Dnevnik Nove TV doznaje: Vlada će kod računa za struju pomoći svakom kućanstvu, a ide se dodatno i sa socijalnim paketima

Premda su mjere službeno predstavljene danas, kritika već nekoliko tjedana ne nedostaje, a uglavnom je riječ o tome da Vlada opet kasni, kao i da je upitno koliko će bez povećanja plaća građanima biti lakše izaći na kraj s ionako visokim troškovima života i bez inflacije i energetske krize.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene