Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sve opcije otvorene

Divljanje cijena goriva: U većini zemalja litra iznad dva eura, na stolu nove mjere

Gorivo - 1
Gorivo - 1 Foto: DNEVNIK.hr
Od Austrije do Španjolske, gorivo u većini zemalja već je iznad 2 eura. Cijene u se Europi izjednačuju pa se očekuju nove vladine interventne mjere.

Gdje je najskuplje, a gdje najjeftinije gorivo u Europskoj uniji i mogu li se vozači spasiti točenjem goriva u nama susjednim zemljama? Ne puno ili nikako, javlja Jutarnji list. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ruke su im vezane? Nova poskupljenja pred vratima, a ministar iz Luksemburga poručio: "Vlada nema puno prostora za intervenciju..."

Pročitajte i ovo Gorivo - 3 zanimljiva analiza Njemački autoklub objavio zašto kod njih nije dobro gorivo točiti ujutro: "Vozači moraju pripaziti..."

"Mogu vam samo reći da radimo analize, izračune i projekcije te da su sve opcije na stolu. Odluku ćemo donijeti idući tjedan. Vjerujem da ćemo reagirati na najavljeni cjenovni šok" odgovorio je izvor Jutarnjeg lista na pitanje hoće li vlada još jednom i na koji točno način intervenirati kako bi amortizirala novi porast cijena goriva.

Prema neslužbenim najavama, kako je prvi objavio Dnevnik Nove TV, već od utorka bi vozače na crpkama trebale dočekati nove cijene. Očekuje se da će cijena litre eurosupera 95 s trenutnih 13,50 porasti na 14,20 kuna, a cijena litre eurodizela s 13,08 na čak 14,52 kune.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna inflatorni udari Ministar o povećanju cijena goriva: "Stvarno su sve opcije na stolu, živimo u neizvjesnom vremenu"

Pročitajte i ovo Gorivo - 4 Nema dokaza da pomažu U susjedstvu nastavljaju s novim ograničenjima cijena, inflacija se nastavlja pogoršavati

Iza vrlo šturog odgovora s početka teksta krije se činjenica da je vladi daljnji manevarski prostor za intervenciju u konačnu maloprodajnu cijenu benzina i dizela zapravo vrlo uzak. Jer Vlada je već ranije nizom intervencija smanjila trošarine na benzin za ukupno 80 lipa po litri, te na dizel za ukupno 40 lipa po litri.

Konačni manevarski prostor za daljnje smanjenje trošarina sada iznosi samo 21 lipu za dizelska goriva, odnosno 40 lipa za benzine. Dalje od toga Vlada, sve da hoće, ne smije jer je direktivom EU propisan najniži dozvoljeni iznos trošarina na goriva.

Iz Banskih dvora napominju da vlada rast maloprodajne cijene goriva ne može ublažiti niti eventualnim smanjenjem PDV-a, jer europske direktive ne predviđaju snižene stope PDV-a na motorna goriva.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene