Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora, 72. obljetnica Bleiburške tragedije održat će se 13. svibnja, na Bleiburškom polju u Austriji.


Premijer Andrej Plenković izvijestio je na kraju sjednice Vlade u četvrtak da će njegov izaslanik na obilježavanju žrtava Beliburške tragedije biti ministar branitelja Tomo Medved.

Vezani članci Polaganje vijenaca za žrtve bleiburške tragedije i žrtve križnog puta (Foto: Goran Stanzl/PIXSELL) - 1 Jandroković odao počast blajburškim žrtvama: Uoči komemoracije postavljeni vijenci na groblju Tomo Medved (Foto: Marko Lukunic/PIXSELL) Ministar Tomo Medved poslao važnu poruku svima koji idu na komemoraciju u Bleiburg

Hrvatsi Sabor pokrovitelj je obljetnice, a na komemoraciji će biti i novi predsjednik Sabora Gordan Jandroković. 

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović na Bleiburško polje šalje izaslanika, a bit će to ministar imovine Goran Marić.

I ove godine zbog komemoracije u Bleiburgu nije mirno u Austriji. Predstavnici 21 austrijske organizacije, od političkih do kulturnih, zatražili su da se zabrani subotnja komemoracija na Bleigurgu uz tvrdnje kako se radi o fašističkom okupljanju što prema austrijskom ustavu nije dozvoljeno.

Protiv komemoracije na Bleiburgu potpisana je i peticija koju su predali uredu koruškog guvernera te u koruškom parlamentu. Organizatori peticije tvrde da je riječ o komemoraciji ustašama koji su nakon kapitulacije nacista 1945. godine ondje bili predani tadašnjim jugoslavenskim vlastima. Otvorena je i Facebook stranica STOP Ustascha na njemačkom i hrvatskom pod nazivom "Inicijativa: Reci Ne ustašama u Bleiburgu".