Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar vanjskih poslova

Hrvatska tražila pomoć SAD-a u potrazi za kapetanom iz Šibenika: ''Čim budemo znali više, javit ćemo''

Bourbon Rhode (Foto: bourbonoffshore.com)
Bourbon Rhode (Foto: bourbonoffshore.com) bourbonoffshore.com
Aktualno Galerija Bourbon Rhode (Foto: bourbonoffshore.com) Bourbon Rhode (Foto: bourbonoffshore.com) Foto: bourbonoffshore.com Bourbon Rhode (Foto: Bourbon Offshore) Bourbon Rhode (Foto: Bourbon Offshore) Foto: Bourbon Offshore +0 Tegljač Bourbon Offshorea (Foto: AFP) Galerija 1/3 >>
Hrvatska je tražila i američku pomoć u potrazi za nestalim hrvatskim pomorcem Dinom Miškićem, koji je nestao nakon potonuća broda Bourbon Rhode u Atlantiku, rekao je u ponedjeljak ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

"Čim budemo znali više, javit ćemo", odgovorio je ministar na pitanje ima li odgovora s američke strane na hrvatsku molbu.

"Teško je s ovog stajališta znati o bilo čemu, sve je to daleko od nas, ali da nam je svima stalo, to je sigurno. To nam je obveza i dužnost", poručio je ministar i istaknuo kako su hrvatske vlasti "bile uključene 24 sata" u potrazi za nestalim pomorcem. Grlić Radman u nedjelju je rekao da zajedno s obitelji i prijateljima Dine Miškića vjeruje da je on još živ te je naglasio da nisu sve mogućnosti iscrpljene.

U ponedjeljak je pak podsjetio da je Zagreb uputio apel i francuskim vlastima, svim trgovačkim brodovima i zrakoplovima koji prolaze područjem nestanka. "Ne pamti se u dvadeset godina tako opsežna akcija. Pregledano je 110 tisuća kvadratnih kilometara terena, što je više od dva teritorija Hrvatske", kazao je ministar na konferenciji nakon susreta s albanskim kolegom.

Potraga obustavljena nakon tjedan dana

Brod Bourbon Rhode na kojem je plovio Miškić potonuo je 26. rujna u Atlantiku, oko 2000 kilometara od najbližeg kopna, francuskog otoka Martiniquea. Na brodu su bili većinom Ukrajinci te po jedan Rus, Južnoafrikanac i Filipinac.

Potraga za nestalima obustavljena je nakon tjedan dana, a rezultirala je pronalaskom trojice članova posade koji su preživjeli te četvorice poginulih. Na brodu ih je ukupno bilo 14. "Od utorka, 1. listopada nije pronađeno ni jedno tijelo. Nakon tjedan dana potrage, mogućnost preživljavanja ljudi na moru pa čak i dobro opremljenih je bitno smanjena", naveli su iz prefekture Martinique, objavio je u subotu France Presse.

Pročitajte i ovo Tegljač Bourbon Offshorea (Foto: AFP) premalo vremena za popravak? Objavljena analiza rezultata inspekcije broda Bourbon Rhode: "Jako sam bijesan što su takav brod pustili na more"

Pročitajte i ovo Bourbon Rhode (Foto: bourbonoffshore.com) Apel ministru Grliću Radmanu Supruga nestalog pomorskog kapetana Miškića: "Moramo ih tražiti i naći ćemo ih. Mi znamo da su oni živi"

Sindikat pomoraca Hrvatske (SPH) u subotu je dogovoru s obitelji nestalog hrvatskog kapetana Dina Miškića pozvao na aktivni nastavak potrage za sedmoricom nestalih pomoraca s broda Bourbon Rhode. U sindikatu se nadaju da su se preživjeli ukrcali na splavi za spašavanje na kojima se može dugo opstati.

"S obzirom na to da splavi nisu pronađene imamo razloga vjerovati i nadati se najboljem. Zbog tog razloga apeliramo da se potraga mora aktivno nastaviti. Zajedno s našim ukrajinskim kolegama i Međunarodnom federacijom transportnih radnika (ITF) radimo pritisak na kompaniju i francuske vlasti da se s potragom aktivno nastavi," rekao je glavni tajnik SPH Neven Melvan.

Pismo s molbom da se ponovno razmotri odluka o obustavi potrage uputila je francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene