Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Brojni visoki gosti zahvalili su nekadašnjem sovjetskom predsjedniku Mihailu Gorbačovu na političkim i gospodarskim reformama koje su krajem 20. stoljeća pomogle uvođenju demokracije u istočnoj Europi.


Okupljeni u hotelu Zora na proslavi 75. rođendana posljednjeg predsjednika SSSR-a, zahvale Gorbačovu na 'perestrojci' izrazili su hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, bivši rumunjski predsjednik Constantinescu, nekadašnji mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi, potpredsjednik Europskog parlamenta, Poljak Janus Onzsykiewicy i bivši francuski ministar vanjskih poslova Roland Dumas.

Vezani članci Slika nije dostupna Ministar koji sluša Gangnam style i Zoricu! Slika nije dostupna Gorbačov pozvao Putina da odstupi

Obilježavanje rođendana jednog od najutjecajnijih političara 20. stoljeća počelo je konferencijom o 20. godina perestrojke i njezinom utjecaju na suvremenu globalnu politiku na kojoj su sudionici prenijeli svoja neposredna iskustva o prijelomnim događajima pada SSSR-a i komunističkog bloka.
U posebnom video obraćanju sudionicima skupa, bivši američki predsjednik George Bush stariji nazvao je Gorbačova herojem tranzicije. Prisjećajući se njihovih susreta u Ovalnom uredu, Bush ga je okarakterizirao kao čovjeka čija je želja za promjenom svijeta veličanstvena.

Hrvatski predsjednik Mesić smatra Gorbačova svjetskim reformatorom koji će kao takav s pravom ući u povijest. Odao je priznanje čovjeku čije su reforme doprinijele brisanju SSSR-a s političke karte svijeta.

'Gorbačov je izveo svijet iz vremena opasnog bipolarizma i otvorio vrata multipolarnosti, a reforme koje je inicirao i danas mijenjaju svijet', dodao je Mesić. 

Prisjećajući se susreta s Gorbačovom 1985. godine, Dumas je rekao kako prije njega nije ni znao što označava pojam perestrojke. 'No, nakon sastanka, predsjednik Francois Mitterand mi je rekao kako imamo velikog čovjeka za budućnost', rekao je Dumas usporedivši dosege perestrojke s postignućima francuske revolucije.

Constantinescu je, u ime demokratskih snaga Rumunjske, zahvalio Gorbačovu što nije ometao demokratske promjene u njegovoj zemlji 90-tih godina.

Bivši mađarski ministar vanjskih poslova Martonyi smatra Gorbačova jednim od rijetkih povijesnih ličnosti koje su svijet učinile boljim mjestom za život. 'Zahvaljujući i vama, Mađarska je zauzela svoje mjesto u Europi i svijetu, u kojem ima više mira, slobode i poštivanja ljudskih prava', rekao je Martonyi.

Zahvalama jednom od najutjecajnijih političara prošlog stoljeća pridružio se i potpredsjednik Europskog parlamenta Onyszkiewicz koji je Gorbačova nazvao Kolumbom 20. stoljeća, jer je poput tog velikog istraživača otkrio posve novi svijet.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju