Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prekida praksu neplaćanja

Ministarstvo državne imovine uvodi red ali i stječe nove ovlasti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Po najavama ministra Marića, država planira stati na kraj besplatnom i bespravnom korištenju državne imovine.

Nakon što je otkriveno da obitelj Todorić godinama besplatno i bespravno koristi otok Smokvica Vela te da nije jedini s takvim ili sličnim beneficijama, ministar državen imovine, Goran Marić, u srijedu je najavio novi zakon o državnoj imovini.

Pročitajte i ovo Stjepan Nemak - 3 Donosi Provjereno Vjerovao je prijatelju na riječ: Slijep i bez oba stopala, ostao je prevaren i sam u straćari bez vode Mislav Bago (Foto: Dnevnik.hr) Koliko vrijedi vila? Analiza Mislava Bage: "Slučaj vikendice ministra Gorana Marića pokazuje koliko je Hrvatska nesređena zemlja"

Država je, kaže, propustila naplatiti milijarde kuna, no uskoro bi toj praksi trebala konačno stati na kraj.

"U posljednjih 25 godina sigurno propustom je učinjeno naplatiti nekoliko milijarda kuna", kaže Marić.

Bespravno se koristi gotovo 1000 stanova, nekoliko stotina poslovnih prostora, nebrojena zemljišta. Najveća šteta se dogodila kada je riječ o kampovima.

Primjerice, na području Pule od 22. kampa na državnoj zemlji, 21 je nelegalan.

Novost je i da će u državnim tvrtkama za izbor uprave bit će nadležna resorna ministarstva. Mnoge izmjene dočekat će lokalnu upravu i samoupravu. Za svaku izmjenu prostornih planova morat će dobiti suglasnost ministarstva imovine. Iz gradova se boje da će to oduljiti cijeli proces.

"Mi ćemo to napraviti, ali kao i svi ostali dionici koji na to moraju dati suglasnost u roku od 30 dana tako će to biti i centralna država. Ako da bit će nam drago, ako ne da smatra se da je ona suglasna s onim što smo predložili", kaže Željko Turk, Predsjednik udruge gradova.

Osim toga postat će vlasnici bolnica, škola, vrtića, sportskih objekata, društvenih domova koje su osnovali.

"Ne čudim se jer praksa je ne samo ove vlade nego i svih dosadašnjih vlada da svoje probleme rješavaju najčešće tako da prebace obveze, ali ne i izvore financiranja na lokalnu samoupravu" kaže riječki gradonačelnik, Vojko Obersnel.

Od aktivacije državne imovine očekuje se čak milijardu i 400 milijuna kuna u proračunu samo ove godine. Do sad je realizirano samo oko 400 milijuna, no Marić ne dvoji da će isplanirano do kraja godine ostvariti. Što će se prodati i dati u zakup ne želi otkriti.

Najvažnije je ipak prekinuti praksu bespravnog korištenja i neplaćanja. Uskoro, najavljuje ministar, svoju bi vikendicu tako moglo biti primorano napustiti još jedno jako zvučno ime. Detalje za sada ne želi otkriti.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene