Premijer Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)
Premijer Andrej Plenković (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Premijer Andrej Plenković opasno relativizira odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa u slučaju Zdravka Marića i Martine Dalić, mada se, dok nije došao na čelo stranke, snažno zalagao za integritet i transparentnost, priopćio je GONG.


''Prijezir koji Plenković iskazuje prema instituciji Povjerenstva nije bio primjetan kod njega prije nego što je HDZ preuzeo od Tomislava Karamarka'', navodi ta nevladina udruga u priopćenju.

Vezani članci Premijer Plenković i ministar Marić (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Plenković i Marić predstavili poreznu reformu: Olakšice mladim zaposlenicima, nove trošarine na alkohol i cigarete, uvodi se porez na slatka pića.... Tomislav Karamarko (Foto: Robert Anic/PIXSELL) Iz Vlade otišao zbog sukoba interesa pa se žalio: Ustavni sud uvažio tužbu Tomislava Karamarka

Zabrinuti su zbog ponašanja premijera koji ''urušava povjerenje građana u institucije jer se korupcija suzbija izgradnjom dobrih institucija, osiguranjem resursa za njihovo funkcioniranje, te integritetom dužnosnika uz maksimalno uključivanje javnosti u te procese''.

''Bivši predsjednik HDZ-a morao je dati ostavku upravo zbog odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Nije mu bila propisana novčana kazna, ali je utvrđen sukob interesa, a jedan od krimena bio je upravo ovaj koji je sada utvrđen u slučaju dužnosnika Marić i Dalić povreda načela djelovanja'', navodi GONG i podsjeća da je tadašnji zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković govorio da stranka ne smije biti talac sudbine bilo kojeg svoga člana. Kažu da premijer sada brani svoje suradnike izjavom da je njegov osobni stav nisu povrijeđena načela javnoga djelovanja.

''Država je talac jedne interesne skupine''

''Krimen koji sada Plenković, njegovi ministri i politički prebjezi koji tvore vladajuću koaliciju pokušavaju minimizirati pokazuje da je država talac jedne interesne skupine, koja će pogaziti sva demokratska načela ne bi li izbjegla izbore'', poručuju iz GONG-a.

''Kakvu je klimu i uvjete za rad neovisnih institucija stvorio premijer govori i činjenica da je Nataša Novakoviću medijima vrlo otvoreno najavila mogućnost njene smjene i njezinih suradnika. Duboko kompromitirani proces donošenja lex Agrokor, koji je konačno priznala i jedna hrvatska institucija, nadamo se da je tek početak raspleta. Pred istim bi Povjerenstvom trebao odgovarati i Plenković.

I na kraju, podsjećamo, Gong je još u kolovozu tražio odgovornost premijera čim su iscurili iskazi bivše potpredsjednice Martine Dalić, i to zbog, lažnih očitovanja više dužnosnika, pa i samog premijera pred hrvatskim institucijama na temu potencijalno najveće korupcijske afere Agrokor, kao i zbog okupacije državnih institucija od strane privatne interesne skupine'', zaključuju u priopćenju.

Anka Mrak-Taritaš za DNEVNIK.hr: ''Predsjednica ulazi u posao premijera, želi preuzeti HDZ i Vladu''

5 stvari koje morate naučiti svoje roditelje