Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Izborni dan prošao je u znaku pojačanog, ali očekivanog broja dojava građana o nepravilnostima, izvijestio je Gong.


Iako se najviše dojava odnosilo na kršenja izborne šutnje, najviše zabrinjavaju dojave o nestručnim i needuciranim biračkim odborima te slaboj informiranosti birača o izbornom procesu.

Vezani članci Slika nije dostupna TKO JE BIO NAJŠIRE RUKE? Domoljubna koalicija objavila popis donatora Slika nije dostupna Pusić na Facebooku: Najbolje rješenje novi izbori

Uzroci problema u provedbi izbora najviše leže u nesređenosti izbornog zakonodavstva zbog čega GONG poziva novoizabrane zastupnike da hitno pristupe unapređenju zakonodavnog okvira.

GONG posebno izdvaja nedopustivi i nedozvoljeni utjecaj na birače i promatrače od strane zamjenika načelnika Općine Draž u statusu promatrača Šandora Šipoša da glasaju za kandidata mađarske nacionalne manjine Roberta Jankovicsa.

UŽIVO - NASTAVLJA SE NAJNEIZVJESNIJA UTRKA - Sve oči uprte u MOST

Što se tiče ostalih dojava građana o nestručnim i needuciranim biračkim odborima, GONG ističe:

- davanje netočnih uputa o mogućnosti glasanja ukoliko je osobna iskaznica istekla ili ukoliko je osoba privremeno upisana u drugo biračko mjesto van prebivališta
- neinformiranje ili netočno informiranje građana o tome gdje mogu glasati ukoliko su se registrirali za glasanje izvan mjesta prebivališta
- o mogućnosti izbora birača nacionalnih manjina ili čak onemogućavanje glasanja za opću umjesto manjinske liste i obrnuto
- kako glasati da je listić važeći
- nedostatak primjerenih paravana
- previše skučena biračka mjesta
- kutije za listiće nisu zapečaćene ili su neadekvatno smještene
- grafitne olovke za glasanje umjesto kemijskih olovki
- dodjeljivanje listića po serijskim brojevima, umjesto iz "lepeze" listića
- omogućavanje trećim osobama da provedu vrijeme unutar biračkog mjesta i nagovaraju birače na glasanje za određenu opciju
- omogućavanje promatračima i trećim osobama da bilježe tko se odazvao i kako je glasao na biračkom mjestu.

Konkretne dojave o problematičnim situacijama, GONG će dodatno provjeravati:

- tvrdnje biračkih odbora da je birač glasao zbog čega je i zaokružen na popisu, iako sam birač tvrdi da nije glasao (Varaždin, Zagreb, Brdovec,...)
- uručenje listića za krivu izbornu jedinicu
- manji broj pritužbi o neodazivanju biračkih odbora na pravovremeni poziv za glasanje bolesne ili nepokretne osobe u kući.

U odnosu na neuređenost matičnih podataka, najviše građana dojavilo je sljedeće primjedbe:

- osoba nije u popisu birača ili su joj navedeni netočni osobni podaci iako ih nije mijenjala i ima važeću osobnu iskaznicu
- osobni podaci u registru i popisu birača nisu ažurirani, iako su novi osobni dokumenti izdani ili su u primjerenom roku zatraženi (npr promjena imena i prezimena ili odjava izgubljene iskaznice)
- pripadnici hrvatske nacionalnosti su navedeni kao pripadnici nacionalnih manjina i obrnuto
- iako je osoba prijavila glasanje u konzulatu, prijava nije na vrijeme obrađena od strane Ureda državne uprave i Diplomatsko-konzularnog predstavništva
- u popisu birača nalazi se umrla osoba
- navodi o dvostrukom vađenju potvrda za glasanje u Uredu opće uprave.

Mnogi birači žalili su se na nedovoljnu informiranost:

- da je rok za zahtjev prema biračkim odborima da posjete bolesnike kod kuće bio do podneva
- da ne postoji mogućnost glasanja u bolnicama
- gdje treba glasati izvan mjesta prebivališta (primjerice, u Zagrebu samo u Varšavskoj 18, a u Splitu i Zadru za otoke Kaprije, Čiovo, Bol, Silba i Rava)
- o načinu izbora članova biračkih odbora.

Najviše dojava nezadovoljnih građana iz cijele Hrvatske stiglo je zbog kršenja izborne šutnje, kako jučer, tako i danas, i to pozivanjem na telefone, slanjem SMS-ova, dijeljenjem plakata i letaka, objavom na ekranu na javnom mjestu ili putem novina koje reklamiraju druge novine koje na naslovnici imaju političara i njegovu bebu. K tome, dojave su se odnosile na agitiranje ispred samog birališta (Josipovac, Lukoran na Ugljanu i Cernik). Takve su se dojave odnosile na promidžbene materijale Domoljubne koalicije, Hrvatska raste, Koalicije rada i solidarnosti, Živi zid, U ime obitelji – projekt Domovina i Naprijed Hrvatska.

Slijepi birači ni ovaj put nisu dobili listiće na brajici, već moraju glasati uz pomoć zbog čega se osjećaju diskriminirani.

Zbog neomogućavanja glasanja svojim radnicima, prijavljeni su neki poslodavci poput zaštitarskih firmi ili brodogradilišta.

GONG je tijekom izbornog dana pružao informativnu podršku biračima tako da je odgovarao na njihove upite i zaprimao neanonimne dojave o uočenim nepravilnostima te obavještavao nadležna izborna povjerenstva i policiju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook