Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

GONG i Transparency International Hrvatska (TIH) u povodu Međunarodnog dana prava na pristup informacijama poručili su građanima kako imaju pravo tražiti informacije od tijela javne vlasti , a tijela javne vlasti trebaju biti transparentna što je jedna od glavnih brana korupciji.


GONG i TIH su na zagrebačkom Cvjetnom trgu u kampanju 'Imamo pravo znati' građanima podijelili svoj edukativni materijal u nastojanju da podignu svijest i razinu znanja o Zakonu o pravu na pristup informacijama.

Vezani članci Poljski premijer Mateusz Morawiecki (Foto: AFP) Poljski premijer obratit će se eurozastupnicima zbog usklađenosti EU prava i poljskog Ustava Slika nije dostupna Milanović podupro akciju 'Imamo pravo znati'

Podsjetivši kako Hrvatska ima Zakon o pravu na pristup informacijama Dragan Zelić iz GONG-a rekao je da građani još uvijek vrlo teško dolaze do informacija od tijela javne vlasti. Istaknuo da će jedno od glavnih uvjeta za zatvaranje poglavlja 23 (Pravosuđe i temeljna prava) biti donošenje dobrog i kvalitetnog zakona o pravu na pristup informacijama.

'Nadamo se da će zakonodavac ozbiljno shvatiti svoj zadatak i donijeti kvalitetan zakon o pravu na pristup informacijama, da će se zakon provoditi i da će građani moći dobivati informacije od tijela javne vlasti', kazao je Zelić.

Predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović rekao je kako je Zakon o pravu na pristup informacijama prvi put donesen 2003. po hitnom postupku i da je već tada imao 39 'rupa'. Dodao je kako je tijekom proljeća i ljeta ove godine donesen nacrt novog prijedloga zakona koji je prošao prvo čitanje.

'Povjerenik za informacije iznimno je bitan'

Napominjući kako je inicijalni nacrt novog prijedloga zakona bio veliki korak naprijed, Antun Petrović je rekao da je tijekom saborske rasprave u prvom čitanju iz zakona nestao povjerenik za informacije, a koji je iznimno bitan za djelotvorno provođenje. Izrazio je nadu da će se tijekom listopadske saborske sjednice u konačnom prijedlogu zakona, ostaviti mogućnost za povjerenika i osigurati da se zakon provodi na djelotovoran način kakva je i praksa u europskim zemljama.

>> GONG i TIH pozvali na objavu troškova i izvora u kampanji

Na upit novinara što je zadatak povjerenika za informacije, Antun Petrović je odgovorio da je to osoba koja štiti pravo građana na informacije, a posebno je bitan kod provođenja testa javnog interesa. Međunarodni dan prava na pristup informacijama svake godine obilježava se 28. rujna. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju