Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Mesić potpisao TIH-ovu peticiju 'Imamo pravo znati'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić zauzeo se danas za transparentno financiranje političkih stranaka, što je potvrdio potpisivanjem peticije "Imamo pravo znati" koju Transparency International Hrvatska (TIH) organizira zbog promidžbe i unaprjeđivanja Zakona o pravu na pristup informacijama i Zakona o financiranju političkih stranaka, neovisnih lista i kandidata.

Nakon druženja s građanima "Na kavi s predsjednikom" predsjednik Mesić rekao je novinarima da na temelju sudjelovanja u nekoliko predizbornih kampanja može reći kako je "činjenica da nema transparentnosti" u njihovu financiranju.

Pročitajte i ovo Radovi na aglomeraciji u karlovačkoj Zvijezdi - 5 Pokrenuta peticija Građevinskim radovima oštetili im kuće, građani su očajni: "Boravak u Zvijezdi je postao nemoguć i nesiguran" Slika nije dostupna 'Utvrditi činjenično stanje' Mesić: Spor sa Slovenijom riješiti na bazi međunarodnog prava

Istaknuo je da je dva puta tražio reviziju prihoda i financija za
svoje predizborne kampanje, ali je, dodao je, unatoč tome bio
prozivan, i to od onih koji su izgubili izbore.

U posljednjoj predsjedničkoj izbornoj kampanji kandidatkinja HDZ-a Jadranka Kosor izjavila je kako nema nijednog izvora financiranja izvan stranke, ustvrdio je predsjednik Mesić, ističući da to može povjerovati njegov unuk. 

Ali ona nije rekla tko je financirao njezinu stranku, rekao je, dodajući da bi hrvatska javnost vjerojatno i to htjela znati.

Da se to ne bi događalo, važno je transparentno financiranje izbornih kampanja, od izbora za općinska i gradska vijeća, županije, pa do predsjednika Republike, rekao je predsjednik Mesić, dodajući kako to pitanje treba biti utvrđeno zakonom i da transparentnost treba osigurati sankcijama.

"Trebaju biti sankcije za one koji bi se poslužili nedozvoljenim
financiranjem - sankcije takve da ga se eliminira iz izbornog procesa, i onda bi vjerojatno nastao red u financiranju izbornih kampanja", rekao je.

Do danas, zadnjeg dana potpisivanja peticije TIH-a, prikupljeno je oko 4000 potpisa, a akcija, koja traje već sedam tjedana, još se može poduprijeti potpisom na internetskoj stranici www.imamopravoznati.net.

Predsjednik TIH-a Zorislav Antun Petrović izrazio je zadovoljstvo što je predsjednik Republike osobno, kao dužnosnik koji je imao najtransparentniju kampanju u povijesti hrvatske politike, i sam podupro tu akciju.

TIH će peticiju poslati strankama s više od tri zastupnika u
proteklom sazivu Sabora i pozvati ih da izmijene ta dva zakona jer smatra da imaju dosta "rupa" koje treba ukloniti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene