Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U posjetu Hrvatskoj je glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon. Odmah po dolasku u Zagreb održao je zanimljivo predavanje u starogradskoj vijećnici.


'Oduvijek sam želio posjetiti Hrvatsku. Toliko sam toga čuo o vašoj lijepoj obali. Pripremajući se za ovaj put, otkrivao sam sve više o vašoj zemlji. Proučavajući vašu stoljetnu povijest, neprestano sam nailazio na poznati naziv – Ban. Ban je, naravno, titula koju su politički vođe nosili stotinama godina. Postojao je ban Ivan, ban Nikola – ali ne i Ban Ki-moon! Pa je možda bolje da sam ja glavni tajnik Ban, a ne ban Ban', rekao je Ban Ki-moon na početku svog govora i odmah zaradio brojne simpatije.

Vezani članci Beba, ilustracija Samo 34 grada i općine imaju veći broj rođenih nego umrlih u prošloj godini, objavljeno i gdje je najlošija situacija Objavljena nova koronakarta za EU Objavljena nova koronakarta Europe, pocrvenjele turističke zemlje: Hrvatska obala i dalje narančasta

'Dozvolite mi kratki pozdrav na hrvatskom: Čestitam vam na dvadesetoj godišnjici članstva u UN-u. Sretna vam dvadeseta godišnjica članstva u UN-u. Bilo je to osobito putovanje. Hrvati su teškom borbom ostvarili svoj san o neovisnosti. Kad je Hrvatska postala članicom Ujedinjenih naroda, u njoj je djelovalo pet različitih mirovnih misija UN-a. Veliki je dio zemlje bio zahvaćen sukobom. Danas Hrvatska šalje svoje postrojbe u svijet. Prije dvadeset godina, stotine tisuća Hrvata ovisilo je o pomoći izvana. Danas Hrvatska donira potrebitima. Prije dva desetljeća, Hrvatska je bila u vrtlogu nemira. Danas Hrvatska pomaže drugim zemljama i narodima u upravljanju demokratskom tranzicijom. Zahvaljujem Hrvatskoj na međunarodnom angažmanu. Vaš rad u regiji i svijetu ojačao je Hrvatsku.

Budući da ste većinom mladi, želim vas potaknuti da nastavite putem kojim je krenula Hrvatska – tako što ćete biti ponosni Hrvati koji su ujedno i građani svijeta. Vi ste dio najveće mlade generacije u povijesti – i svojim odlukama i djelima možete pisati povijest', rekao je u svom govoru glavni tajnik UN-a.

Glavni tajnik UN posebno se osvrnuo na rad Tonija Kukoča

'Dame i gospodo, nakon odlaska iz regije, putujem u London na Olimpijske igre. Čujem da hrvatska rukometna reprezentacija – Kauboji – ima dobre šanse da osvoji medalju. Ne mogu vam reći za koju ću zemlju navijati budući da to ne bi bilo diplomatski. No mislim da će mi se oprostiti ako priznam da se divim hrvatskim košarkaškim zvijezdama. Neki od vas su možda premladi da bi se sjećali legendarne postave Chicago Bullsa iz devedesetih godina. U osam godina osvojili su šest prvenstava. Imali su mnogo izvanrednih igrača, uključujući i Michaela Jordana i Scottyja Pippina. Godine 1993. dobili su novog prvaka: Tonija Kukoča iz Hrvatske.

Tonija Kukoča možda pamtite po tricama, ali ja cijenim njegov angažman za Ujedinjene narode. On je jedan od brojnih Hrvata koji su svoja postignuća iskoristili da pomognu našem radu. Sudjelovao je čak u programu za adolescente s Balkana pod nazivom „Košarka bez granica“ koju je sponzorirao Program Ujedinjenih naroda za nadzor droga.

Treba nam pomoć svih ljudi u rješavanju mnogobrojnih problema u današnjem svijetu, od mržnje i nedostatka tolerancije do gladi, od bolesti i diskriminacije do uništavanja okoliša i rata. Volite li košarku ili nogomet... studirate li diplomaciju ili filozofiju... imate li profil na Twitteru ili Facebooku, i vaš se glas može čuti. Možete ostaviti traga. Možete biti građanin svijeta koji radi za bolji svijet', rekao jena kraju svog govora Ban Ki-moon.

Ban Ki-moon o Srebrenici

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon odgovarao je na pitanja novinara nakon svog predavanja u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici. 'Na svojoj pogrešci smo naučili da Ujedinjeni narodi više nikada ne smiju dopustiti takav masakr i takva zlodjela bilo gdje na svijetu. Nije Srebrenica jedina naša pogreška. Imali smo ih dosta sredinom 90-tih, tu je i Ruanda. Na tim greškama smo naučili da se takve stvari ne smiju ponoviti', rekao je Ban Ki-moon odgovarajući na pitanja novinara nakon predavanja u zagrebačkoj Starogradskoj vijećnici u povodom 20. obljetnice hrvatskog članstva u UN-u.

Ban će večeras, na poziv hrvatskog predsjednika Josipovića, iz Zagreba otputovati na Brijune. Prethodno će se, u prostorijama UN-a u Zagrebu, sastati s osobljem UN-ovih agencija u Hrvatskoj. (Hina/D.B.)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.