Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Glavašu određen pritvor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Zdenko Posavec danas je odredio pritvor Branimiru Glavašu, osumnjičenom za ratni zločin nad civilima u Osijeku 1991., priopćila je predsjednica tog suda Mirjana Rigljan. U međuvremenu slučaj Glavaš postao je pravosudni presedan, kažu njegovi odvjetnici, jer su stigla dva zahtjeva za skidanjem imuniteta - osječkog tužiteljstva i zagrebačkog istražnog suca.

Prema riječima Glavaševa odvjetnika Ante Madunića, osumnjičenik može biti pritvoren samo po jednom zahtjevu. O tome hoće li Glavašu imunitet biti skinut temeljem zahtjeva tužiteljstva ili suca ovisit će i gdje će eventualno biti pritvoren, u Zagrebu ili Osijeku.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić, sudac - 2 Ivan Turudić Tko je budući šef DORH-a? Kontroverzni sudac se spominje u optužnici USKOK-a, pala mu jedna od najvažnijih presuda u Hrvatskoj Ilustracija Ima izbore u vidu Suci najavili bojkot izbornog povjerenstva. Šef Vrhovnog suda: ''To je neprihvatljivo''

Sudac Posavec prihvatio je prijedlog Državnog odvjetništva od 10. listopada da se Glavaša pritvori zbog utjecaja na svjedoke u istražnom postupku, stoji u priopćenju, te dodaje da će rješenje o određivanju pritvora biti dostavljeno strankama u postupku, koje imaju pravo žalbe, te Hrvatskom saboru na odobrenje izvršenja odluke o pritvoru.

Pritvaranje Glavaša, nezavisnog saborskog zastupnika, tužiteljstvo je nedavno zatražilo po treći put, tvrdeći da je Glavaš izvršio pritisak na četiri svjedoka.

Posavec je prethodna dva zahtjeva odbio, a nakon žalbe Državnog odvjetništva na odbijanje i posljednjeg njihovog zahtjeva, izvanraspravno vijeće Županijskog suda naložilo mu je da provjeri tvrdnje tužiteljstva, pribavi još neke podatke i potom po hitnom postupku ponovno odluči o zahtjevu, što je Posavec danas učinio, prihvativši prijedlog tužiteljstva.

Sudac Posavec je krajem prošloga tjedna dobio podatke o postupku koji se u Osijeku vodi protiv nepoznatog počinitelja, a zbog utjecaja na svjedoka Matu Šalinovića, bivšeg šefa osječke policije koji je na tom mjestu naslijedio ubijenog Josipa Reihl Kira.

Glavaša tužiteljstvo tereti da je osobno naredio zlostavljanje i
ubojstvo srpskih civila Čedomira Vučkovića i Đorđa Petkovića te mučenje troje srpskih civila.

Krunoslav Fehir, drugoosumnjičeni za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku, sumnjiči se da je zlostavljao jednog zarobljenog civila i pucao u njega. On je pred istražnim sucem priznao zločin i optužio Glavaša kao nalogodavca.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene