Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Istražni sudac zagrebačkog Županijskog suda Zdenko Posavec danas je odredio pritvor Branimiru Glavašu, osumnjičenom za ratni zločin nad civilima u Osijeku 1991., priopćila je predsjednica tog suda Mirjana Rigljan. U međuvremenu slučaj Glavaš postao je pravosudni presedan, kažu njegovi odvjetnici, jer su stigla dva zahtjeva za skidanjem imuniteta - osječkog tužiteljstva i zagrebačkog istražnog suca.


Prema riječima Glavaševa odvjetnika Ante Madunića, osumnjičenik može biti pritvoren samo po jednom zahtjevu. O tome hoće li Glavašu imunitet biti skinut temeljem zahtjeva tužiteljstva ili suca ovisit će i gdje će eventualno biti pritvoren, u Zagrebu ili Osijeku.

Vezani članci Ilustracija Kao 20-godišnjak rukama, nogama i kundakom tukao civile, šestorica usmrćena: Uhićen zbog ratnog zločina u Vukovaru Suci na zabavi s Kerumom Šef splitskog Upravnog suda povrijedio sudačku etiku kad se s Kerumom družio u konobi

Sudac Posavec prihvatio je prijedlog Državnog odvjetništva od 10. listopada da se Glavaša pritvori zbog utjecaja na svjedoke u istražnom postupku, stoji u priopćenju, te dodaje da će rješenje o određivanju pritvora biti dostavljeno strankama u postupku, koje imaju pravo žalbe, te Hrvatskom saboru na odobrenje izvršenja odluke o pritvoru.

Pritvaranje Glavaša, nezavisnog saborskog zastupnika, tužiteljstvo je nedavno zatražilo po treći put, tvrdeći da je Glavaš izvršio pritisak na četiri svjedoka.

Posavec je prethodna dva zahtjeva odbio, a nakon žalbe Državnog odvjetništva na odbijanje i posljednjeg njihovog zahtjeva, izvanraspravno vijeće Županijskog suda naložilo mu je da provjeri tvrdnje tužiteljstva, pribavi još neke podatke i potom po hitnom postupku ponovno odluči o zahtjevu, što je Posavec danas učinio, prihvativši prijedlog tužiteljstva.

Sudac Posavec je krajem prošloga tjedna dobio podatke o postupku koji se u Osijeku vodi protiv nepoznatog počinitelja, a zbog utjecaja na svjedoka Matu Šalinovića, bivšeg šefa osječke policije koji je na tom mjestu naslijedio ubijenog Josipa Reihl Kira.

Glavaša tužiteljstvo tereti da je osobno naredio zlostavljanje i
ubojstvo srpskih civila Čedomira Vučkovića i Đorđa Petkovića te mučenje troje srpskih civila.

Krunoslav Fehir, drugoosumnjičeni za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku, sumnjiči se da je zlostavljao jednog zarobljenog civila i pucao u njega. On je pred istražnim sucem priznao zločin i optužio Glavaša kao nalogodavca.