Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkriven razlog izvanredne sjednice DSV-a

Uhićeno pet osoba među kojima i dužnosnica Trgovačkog suda

Sudnica (Foto/Arhiva: Dubravka Petric/PIXSELL)
Sudnica (Foto/Arhiva: Dubravka Petric/PIXSELL)
Aktualno Galerija +0 Sudnica (Foto/Arhiva: Dubravka Petric/PIXSELL) Galerija 1/1 >>
Uhićeno je pet osoba među kojima i dužnosnik Trgovačkog suda. Državno sudbeno vijeće ukinulo je u utorak na izvanrednoj sjednici sudački imunitet sutkinji Trgovačkog suda u Zagrebu.

''Policijski službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (Ravnateljstvo policije) u suradnji s Uredom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta provode kriminalističko istraživanje nad nekoliko osoba zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta s elementima koruptivnosti. U tijeku je provođenje dokaznih radnji i nastavak kriminalističkog istraživanja nad petero osumnjičenih osoba koje su uhićene. Vezano uz upite medija možemo potvrditi da se među uhićenima nalazi i dužnosnik Trgovačkog suda'', priopćili su iz MUP-a.

Pročitajte i ovo Izjava premijera Plenkovića nakon sjednice Vlade Na zatvorenom dijelu sjednice Imenovani novi predstavnici brojnih institucija: Na popisu se nalaze Jadrolinija, Novinarsko društvo, HGSS i brojni drugi Arsen Bauk Poslao mail Bauk predlaže da se sjednica DSV-a održi u Saboru: Biraju se čelnici dva zagrebačka suda i Visokog kaznenog suda RH

Nakon što je u utorak u tajnosti sazvana izvanredna sjednica Državnog sudbenog vijeća, otkriveno i je i zašto.

''Državno sudbeno vijeće ukinulo je u utorak na izvanrednoj sjednici sudački imunitet sutkinji Trgovačkog suda u Zagrebu Vesni Malenici, po zahtjevu USKOK-a koji protiv nje pokreće istragu zbog sumnje u počinjenje niza kaznenih djela zlouporaba vezanih za stečajne postupke koji se vode na spomenutom sudu'', doznaje Jutarnji list.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list među osumnjičenima su i Pero Hrkać, dugogodišnji stečajni upravitelj, Milan Lučić, hercegovački poduzetnik, Josip Debić i Miroslav Mitak.

Predsjednik DSV-a Željko Šarić kazao je da o sjednici koja nije bila javna ne može govoriti, ali je potvrdio da je održana sjednica tijela zaduženog, među ostalim, i za skidanje imuniteta sucima.

No, iz više izvora neslužbeno se doznaje da je na sjednici udovoljeno zahtjevu Uskoka za skidanjem imuniteta sutkinji koju se sumnjiči za nezakonitosti u ovrhama. Stoga se mogu očekivati i uhićenja te pretresi prostorija koje koriste osumnjičeni u ovom slučaju, no o tome se u ponedjeljak poslijepodne nisu mogle dobiti službene potvrde.

Prema slovu zakona suci ne mogu biti pozvani na odgovornost za izraženo mišljenje ili glasovanje pri donošenju sudske odluke, osim ako se radi o kršenju zakona od strane suca koje je kazneno djelo.

Bez odobrenja DSV-a suce se u postupku pokrenutom zbog kaznenog djela učinjenog u obavljanju sudačke dužnosti ne može pritvoriti, osim ako je u tom nedjelu neposredno zatečen i za njega je propisana kazna zatvora u trajanju duljem od pet godina.

Sjednice DSV-a na kojima se odlučuje o odobrenju za pritvaranje, određivanje istražnog zatvora ili za pokretanje kaznenog postupka, nisu javne, a javne mogu biti jedino na izričit zahtjev suca protiv kojeg se vodi postupak. (Ma.B. / I.D. / Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene