Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Branimir Glavaš, najpoznatiji hrvatski bjegunac, ne samo da još uvijek prima saborsku plaću od 24.000 kuna već i dalje ima pravo na službeni saborski stan i 1000 kuna mjesečne naknade.


Nakon što je u svibnju nepravomoćno osuđen na deset godina zatvora zbog ratnih zločina nad civilima, Glavaš je pobjegao u susjednu BiH, a njegove saborske povlastice nitko nije doveo u pitanje, piše Jutarnji list. Doznaje da je Glavaš među pet saborskih zastupnika koji koriste stan za službene potrebe i na popisu je korisnika prava na odvojen život.

Vezani članci Milorad Pupovac Pupovac: ''Odlikovao bih predsjednika Milanovića ordenom velereda Dravsko-selotejpskog i ordenom reda Solno-kiselinskog'' Slika nije dostupna Josipović aktivirao pravo na naknadu kako bi izbjegao burzu

Ružica Šimunović, voditeljica saborske službe za odnose s javnošću, pojasnila je kako je Glavaš korisnik stana sve dok mu traje mandat. Jutarnji list navodi kako je činjenica da je Glavaš i dalje zastupnik neupitna. Naime, prema Zakonu, mandat prestaje podnošenjem ostavke, smrću, i ako je zastupniku oduzeta poslovna sposobnost ili ako je pravomoćno osuđen na kaznu zatvora dulju od šest mjeseci. Glavaševa kazna je i dalje nepravomoćna.

>> 'Glavaš se stavio na raspolaganje policiji u BiH'

Jasno je da Glavaš saborski stan ne koristi, pa država tako već mjesecima plaća 500 kuna režija za prazan stan. Jutarnji list navodi kako bi da je Sabor da je Glavašev stan, nakon što je od odlučio pobjeći i nepoštivati pravnu državu, dodijelio nekom drugom zastupniku, mjesečno poreznim obveznicima uštedio 3050 kuna.