Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Glavaš ostaje u pritvoru

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branimir Glavaš sigurno ostaje u pritvoru do 26. studenog, kada mu ističe jednomjesečni pritvor, bez obzira što će i ranije biti saslušan posljednji od četvorice svjedoka zbog kojih je tužiteljstvo zatražilo pritvaranje.

Odlučujući o žalbi Glavaševe obrane koja je tražila ukidanje pritvora vanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda ustvrdilo je da bi Glavaš mogao utjecati na sve preostale svjedoke, a ne samo na četvoricu zbog kojih je pritvor zatražen, izjavio je glasnogovornik Suda Krešimir Devčić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Odvjetnici traže puštanje Glavaša na polaganje saborske prisege Slika nije dostupna Glavaš u bolnici u vrlo kritičnom stanju

Dodao je da je vijeće u odluci poimenice navelo sve preostale svjedoke koje je predložilo tužiteljstvo, a ne samo četvoricu, od kojih bi posljednji trebao biti saslušan 17. studenoga.

Odluka vijeća kao drugostupanjskog tijela je konačna, a bez obzira na prijedloge stranaka u postupku ono je o mogućem utjecaju na svjedoke moglo odlučiti i samoinicijativno, po službenoj dužnosti, ustvrdio je Devčić.

Glavašev odvjetnik Ante Madunić danas je pak novinarima ponovio kako smatra da bi Glavaš iz pritvora trebao biti pušten 17. studenoga, ako sudac ne udovolji zahtjevu tužiteljstva za pritvor po drugoj osnovi, odnosno posebno teških okolnosti nedjela za koja ga se tereti.

Dodaje kako je cijela situacija nastala nakon obrazloženja
vanraspravnog vijeća nejasna i da ne zna kako ju tretirati, jer žalba obrane ne bi smjela ići na štetu strane koja se žalila.

Ukoliko se prihvati da je pritvor određen zbog više osoba, žalba bi išla na štetu obrane, tvrdi Madunić, dodajući kako će se to pravno pitanje morati riješiti u idućih nekoliko dana.

Istraga protiv Glavaša i Krunoslava Fehira osumnjičenih za zločine nad srpskim civilima u Osijeku 1991. danas je nastavljena saslušanjem Nene Mesić i Milana Šipoša.

Neslužbeno se doznaje da je oboje svjedoka općenito govorilo o događajima u ratnom Osijeku te da nisu izravno teretili prvoosumnjičenog Glavaša. Inače, Šipoš je u vrijeme rata bio pripadnik tzv. zaštitne ili prištabske bojne, u medijima spominjane i kao Branimirova obrambena bojna, a Nena Mesić pripadnica Zbora narodne garde.

Nakon saslušanja Madunić je izjavio da je njegov branjenik svjedocima postavljao pitanja, po prvi puta od kada je pritvoren i na saslušanja dolazi iz zatvorske bolnice gdje je smješten zbog štrajka glađu.

"Na ročištu je bio aktivan, a i dalje se dobro drži", kazao je
Madunić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene