Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Branimir Glavaš rekao je u utorak, nakon što je povučena tjeralica za njim, kako bi se do vikenda mogao vratiti u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine gdje je nedavno pušten iz zatvora.


Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u utorak je povuklo tjeralicu za Branimirom Glavašem i odbilo prijedlog da mu se ukine istražni zatvor uz pojašnjenje da je rješenje kojim je 'pritvoren' po sili zakona prestalo egzistirati čim je počeo izdržavati zatvorsku kaznu.

Vezani članci Zoran Mamić Zoran Mamić i službeno bjegunac: Nije se pojavio u Remetincu, raspisan Europski uhidbeni nalog Tomislav Horvatinčić ispija kavicu na Cvjetnom Horvatinčiću odbijena odgoda odlaska u zatvor za šest mjeseci, na izdržavanje kazne mora se javiti do kraja lipnja

"Vijeće smatra da je rješenje o pritvoru prestalo biti egzistentno čim je Glavaš stupio na izvršenje kazne. Kako je rješenje o pritvoru prestalo važiti po sili zakona, nema ni razloga za raspisivanjem tjeralice", kazao je Hini glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić. Dodao je i da je riječ o rješenju na koje žalba nije dopuštena.

Glavaš je izrazio zadovoljstvo odlukom Županijskog suda koja je još jedan korak, kako je rekao, nakon odluke Ustavnoga suda RH da poništi pravomoćnu presudu protiv njega.

U telefonskoj izjavi Glavaš je istaknuo kako mu sada predstoji opsežan posao razvrstavanja velikog dijela sudske dokumentacije koju kani sa sobom iz obiteljske kuće u Drinovcima kod Gruda ponijeti u Osijek. "Trebat će mi najmanje dan, dva, tri da sve te dokumente složim. Ne mislim da će taj posao biti gotov sutra, ali neće biti ni tako daleko. Moguće je da ovoga vikenda to bude, ako uspijem sve završiti kako bih se vratio u Osijek", rekao je Glavaš.

Povučena tjeralica za Branimirom Glavašem!

Pritom je dodao da se ne želi dovesti u situaciju da ne može samostalno pristupiti sudskoj dokumentaciji u slučaju da vlasti u RH naknadno zatraže određivanje pritvora ili zabranu izlaska iz zemlje.

On je uvjeren da će u drugostupanjskom postupku uspjeti dokazati vlastitu nevinost koja je, kako tvrdi, dokaz i 'čistoće Domovinskog rata, ne samo u gradu Osijeku, nego na području cijele RH'.

Glavaš je prošloga tjedna pušten iz zatvora u Mostaru nakon odluke Ustavnoga suda RH koji je poništio pravomoćnu presudu Vrhovnog suda po kojoj je u zatvoru proveo posljednjih pet godine izdržavajući kaznu zbog ratnih zločina počinjenih na području Osijeka. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook