Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Saborski zastupnik Željko Glasnović, koji je statusom o prosvjedu studenata Filozofskog fakulteta izazvao lavinu komentara i žestoku raspravu na društvenim mrežama, popodne je bio na misi za generale iz NDH koja je služena u Bazilici Srca Isusova u Zagrebu.


U Hrvatskoj je potrebno provesti akademsku lustraciju i dekomunizaciju te rasvijetliti povijesne događaje, ustvrdio je u subotu izabrani saborski zastupnik Željko Glasnović, a na brojne negativne reakcije koje je izazvao njegov komentar prosvjeda studenata i dijela profesora na Filozofskome fakultetu, izjavio je da mu nije važno što netko misli o njemu te da će govoriti ono što "misli da je istina".

Vezani članci Polaganje vijenaca na Mirogoju povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta Negiranje zločina dovodi do novih stradanja: Zašto Plenković još uvijek nije održao sastanak oko zabrane ustaškog pozdrava? Sporni komentari Vučića i Dodika - 5 Vučić i Dodik u Gradini na komemoraciji za žrtve Jasenovca: "Novi Jasenovci, nove Oluje, neće se dogoditi više našem narodu"

Glasnović je u subotu popodne nazočio na misi zadušnici za 35 visokih časnika, generala i pukovnika Hrvatske vojske NDH, služenoj u isusovačkoj Bazilici srca Isusovog u Zagrebu. Misu je pred stotinjak vjernika, od kojih su neki imali šalove s motivom hrvatskog grba, držao pater Drago Majić.

Prema svjedočenju "anonimnog sudionika događaja" na četiri stranice teksta, koji se mogao dobiti u crkvi, po završetku Drugog svjetskog rata njih 18 osuđeno je na smrt, a ostali na višegodišnje zatvorske kazne u tadašnjoj Jugoslaviji. Pater Majić u propovijedi ih je nazvao mučenicima. Ispred bazilike bilo je nekoliko policajaca.

O tim događajima Glasnović kaže kako je nužno istražiti povijest.

"To je bila država. NDH je bila država koja je stvorena u najkrvavijem ratu u ljudskoj povijesti u složenim uvjetima. I ta je država još i na Filozofskom fakultetu tabu tema o kojoj se ne smije govoriti. Mi govorimo 20 godina da se to treba ostaviti povjesničarima. A gdje su ti povjesničari, kako to? Koliko ja znam, povijest je ogranak znanosti, a ne rekla-kazala. Ajmo to napraviti. Na kraju krajeva, da nas ne tuku po glavi rehabilitirani četnici iz Beograda", rekao je Glasnović.

O komentarima koje je izazvala njegova objava na Facebooku

"U hrvatsko društvo su se infiltrirale strukture koje su bile ovdje do 1990. godine. One su se infiltrirale i uzele kulturni prostor, medije, školstvo, politiku. Mene nije briga što netko misli o meni, ja ću govoriti ono što mislim da je istina. Šaptali smo 40-50 godina, to se ne treba nastaviti", odgovorio je Glasnović na pitanje kako komentira negativne reakcije koje je izazvala njegova objava na Facebooku o prosvjedu dijela studenata i profesora na zagrebačkom Filozofskom fakultetu (FF).

Podsjećamo, Glasnović je u toj objavi, među ostalim, napisao kako na FF-u "društveni performans izvode razmažena derišta recikliranih komunista, kvazi intelektualaca koji u životu nisu radili i kao njihovi roditelji hoće sebi osigurati ugodnu lijenost. Njih vode skojevke neobrijanih nogu koje su dobivale novac za diplomske radove kao npr. Uloga bosanskog tovarnog konja u NOB-u". Poručio je i da se u "u razvijenim demokracijama, kad manjina tlači većinu, to rješava pendrekom i suzavcem".

Reagirao je HNS ustvrdivši da je riječ o političkom ekstremizmu, a HSLS je, uz podršku studentima, poručio da se prosvjedi ne mogu rješavati "pendrekom i suzavcem".

Reagirao je i Plenum studenata FF-a kojemu je nevjerojatno "da jedan saborski zastupnik, čija je ustavna dužnost sudjelovati u predstavničkom tijelu svih građana, proziva specifičnu skupinu građana i građanki te na temelju fiktivnih pretpostavki o njihovim političkim uvjerenjima, izgledu i porijeklu, izriče uvjerenje po kojem takva skupina zaslužuje nasilje i izgon iz države".

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju