Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Egipatsko ministarstvo:

'Pronađeni su neki dokazi, tragovi, lociramo Tomislava...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Da je Tomislav Salopek ubijen, pretpostavljam da bi to već bilo objavljeno, izjavio je glasnogovornik egipatskog Ministarstva vanjskih poslova.

Egipatske vlasti i njihove nadležne službe rade sve što je u njihovoj moći kako bi locirale i spasile otetog Tomislava Salopeka, rekao je za Jutarnji list Ahmed Abu Zeid, glasnogovornik egipatskoga Ministarstva vanjskih poslova.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pucali na djecu Naoružana banda na motorima upala u školu i odvela više od 280 učenika: To područje kontrolira odcijepljena frakcija Boko Harama Nestali dječak Émile Osam mjeseci potrage Novi trag u slučaju nestanka malog Émilea: "Intenzivno pretražujemo sve podatke i snimke"

'Pronađeni su neki dokazi, tragovi koje se ispituje i pokušavaju ga locirati', kazao je Abu Zeid i dodao da su hrvatske i egipatske diplomatske službe i dalje u kontaktu oko cijelog slučaja.

Na pitanje znači li sve to da je Tomislav Salopek živ, glasnogovornik je odgovorio:

'To pokušavamo saznati. Pretpostavio bih da bi već bilo objavljeno da je riječ o suprotnom.'

Razgovarali smo s Arapima koji žive u Hrvatskoj: Pročitajte njihov apel ISIL-u

Prema navodima egipatskih medija, egipatske vlasti provode opsežnu vojno-policijsku akciju na terenu u kojoj koriste čak i helikoptere Apache. Sigurnosne snage navodno su upale u uporišta ekstremista na Sinaju. Kada smo ga upitali jesu li ti navodi točni, Abu Zeid je odgovorio da Ministarstvo vanjskih poslova nema uvid u operativne detalje istrage. No, siguran je, dodaje, da će egipatske vlasti ovo riješiti što prije. 

A koja je njegova poruka obitelji otetog Salopeka?

'Imaju solidarnost i podršku egipatskih vlasti. Mislimo na njihovu situaciju, podupiremo ih i učinit ćemo sve moguće kako bismo pomogli da ga se oslobodi. I mi patimo zbog terorizma, tako da razumijemo kako je to kada se prijeti članu obitelji. Razumijemo njihovu situaciju i suosjećamo s njima. Nećemo propustiti nijednu priliku da im pomognemo sljedećih dana', poručio je glasnogovornik egipatskog ministarstva.

Na pitanje je li optimističan oko slučaja otmice Tomislava Salopeka odgovara: 

'Oko ovog specifičnog slučaja tješi me činjenica da moja vlada čini sve što može i da neće štedjeti truda da oslobodi taoca i locira gdje se nalazi. Prekrižimo prste i nadajmo se da će biti pušten što prije.'

U potrazi za Salopekom poginuli specijalci

Dvojica pripadnika egipatske specijalne jedinice su poginula, a još ih je troje ranjeno u nedjelju dok je njihovo vozilo naletjelo na minu u gradu Arishu, na poluotoku Sinaju, piše Egypt Independent.

Egipatska policija i vojska je u velikom lovu na islamske teroriste koji su oteli Tomislava Salopeka.

Predsjednica moli medije da poštuju Salopekovu sigurnost

Predsjednica države Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u ponedjeljak da trenutačno ne može komentirati slučaj otetog Tomislava Salopeka, ali je zamolila medije da poštuju njegovu sigurnost i privatnost njegove obitelji.

"Ne mogu sada komentirati ništa što se događa u tom slučaju", odgovorila je predsjednica u Splitu na upit ima li kakvih novosti o Salopeku.

"Još jednom molim za razumijevanje i molim medije da cijelo ovo pitanje drže u granicama da se poštuje sigurnost Salopeka i privatnost njegove obitelji", rekla je Grabar-Kitarović.

Ministarstvo vanjskih poslova i u ponedjeljak ponavlja da hrvatska vlada svim mehanizmima koje ima na raspolaganju pokušava osloboditi Tomislava Salopeka kojega drže pripadnici Islamske države (IS) u Egiptu.

MVEP i Hrvatsko novinarsko društvo također su u nedjelju apelirali na medije da ne objavljuju neprovjerene informacije.

Sudbina Tomislava Salopeka i dalje je neizvjesna, nekoliko dana pošto je istekao ultimatum Pokrajine Sinaj, egipatskog ogranka IS-a.

Salopek je otet 22. srpnja ujutro na području Kaira dok je službenim automobilom putovao na posao. Radio je za francusku grupu Compagnie Generale de Geophysique (CGG).

Islamistički militanti objavili su 5. kolovoza snimku na kojoj Salopek kleči u pustinji uz maskiranog muškarca s nožem u ruci i čita s lista papira da će ga otmičari smaknuti u roku od 48 sati ako egipatska vlada ne oslobodi uhićene muslimanke. Otmičari se poslije toga nisu oglasili, a egipatske snage sigurnosti pokrenule su opsežnu potragu za njim.

'Apeliramo da se ne objavljuju nepotvrđene informacije'

Nastavljamo intenzivno raditi na rješavanju slučaja otetog hrvatskog državljanina, a hrvatska Vlada i MVEP poduzimaju sve što je u njihovoj moći, koristeći sve raspoložive mehanizme, priopćili su iz Ministarstva vanjskih poslova. Razumijemo u potpunosti interes medija i javnosti za ovaj slučaj, ali, u ovom trenutku, zbog osjetljivosti situacije, ne možemo objavljivati detalje. Također, ponovno apeliramo da se ne objavljuju nepotvrđene i neprovjerene informacije, poručili su iz Ministarstva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene