Slobodan Praljak (Foto: Zarko Basic/PIXSELL)
Slobodan Praljak (Foto: Zarko Basic/PIXSELL) Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Glasnogovrnik Haškog suda Nenad Golčevski izjavio je kako je samoubojstvo Slobodana Praljka "težak i ekstreman događaj".


"Samoubojstvo je težak ekstreman događaj i izuzetno nam je teško palo da se nešto tako dogodilo na posljednji dan, to je i osobna tragedija. Zasjenilo je izricanje presude, vjerujemo da je to još jedna bora na licu Tribunala, ali vjerujemo i da je ono što je radio Sud veće i da će imati utjecaja bez obzira na ovaj događaj", rekao je Golčevski u razgovoru za N1 televiziju.

Vezani članci Slika nije dostupna Mesić zbog prijetnji dobio zaštitu, na optužbe odgovara: "Svjedok ne smije biti ni na čijoj strani'' Suđenje bh šestorci (Foto: AFP) Bivši član obrane Gotovine i Markača: Zločinački pothvat upotrebljava se već 20 godina, to nije ništa posebno

Poručio je kako će istraga o Praljkovoj smrti početi ovaj tjedan, a vodit će je sudac Hassan B. Jallow.

Otkrio je i što će biti u fokusu istrage.

"Bit će usmjerena na unutrašnji rad Suda, preispitat će se procedure, postupke i prakse vezane uz sve relevantne elemente sigurnosti i ostalo vezano uz pojavljivanje u sudnici. Provjerit će se jesu li bile poštivane sve sigurnosne procedure, nezavisni panel eksperata će to voditi, a na Sudu je da pružimo suradnju jer je i u našem interesu da se vidi je li bilo propusta", kazao je glasnogovornik i dodao kako će jedna od tema istrage biti je li bilo dovoljno zaštitara u sudnici.

Kazao je kako je Praljku prva pomoć pružena odmah nakon što je popio cijanid, a za to vrijeme pozvana je i hitna medicinska pomoć.

Na pitanje zašto je hitnoj trebalo pola sata da dođe, odgovorio je kako na to odgovor treba dati istraga.

"Nakon što je popio cijanid, sudac je zatražio da spuste zastori i službenici su pružili prvu pomoć", kazao je glasnogovrnik.

Golčevski kaže kako će Praljkovo tijelo biti preneseno nakon što završi istraga te napominje da Haški sud dosad nije imao praksu prenošenja tijela u tajnosti.