Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREDSJEDNICA I PREMIJER U OFENZIVI

Generalski zbor čeka informaciju o tijelu Slobodana Praljka: "Dvorana Lisinski bila bi primjereno mjesto za komemoraciju"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon haške presude u slučaju Prlić i ostali i samoubojstva osuđenog generala Slobodana Praljka, premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović odlaze u političko-diplomatsku ofenzivu. Premijer u ponedjeljak putuje u Bosnu i Hercegovinu, a Predsjednica je već na putu u Ameriku, gdje će u UN-u govoriti o hrvatskom stavu i pogledu na hašku presudu.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i premijer Andrej Plenković na različitim kontinentima, ali s istim ciljem.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Vodi listu Plenković predstavio listu za europske izbore pa se obrušio na SDP: "Oni su gubitnici, ja im jamčim da do 76 neće doći" Zoran Milanović - 7 Oglasio se na društvenim mrežama Milanović se ponovo obrušio na Ustavni sud: "Kolinda Grabar-Kitarović? Tumarala je po HDZ-ovim dernecima"

Premijer u Mostaru s liderima Hrvata i braniteljima. Pokušaj je to smirivanja stanja, kaže bivši HDZ-ov ministar vanjskih poslova Miro Kovač.

"Hrvate treba ohrabriti. Hrvate se ne smije kriminalizirati i treba poslati jasnu poruku da se prošlog tjedna nije sudilo hrvatskom narodu i Hrvatskoj", kaže Kovač.

Predsjednica u radnom posjetu Bostonu, Washingtonu i New Yorku. Središnji događaj je u srijedu, kada će govoriti pred Vijećem sigurnosti UN-a. Na govoru još radi, a očekuje se da će ponoviti i poručiti kako Hrvatska nije sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu.

SDP-ov Tonino Picula kaže da treba gurati izborne promjene u BiH. A o radu Haškog suda sve je već rečeno.

"Neće biti moguće osporiti njegove presude, pogotovo ne selektivno. Sve što Predsjednica i premijer namjeravaju, po mom mišljenju, ima za cilj stvaranje efekta kod domaće javnosti, odnosno onog dijela koji je odbio posljednju presudu", kaže Picula.

Na komentar Predsjednice o velikosrpskoj agresiji, čija je prva žrtva bio hrvatski narod u BiH, reagirao je i srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić.

"Nevjerojatna je količina licemjerja koju pokazuju hrvatski dužnosnici, u povodu posljednje presude Haaškog tribunala. Kao što Hrvatska često poručuje Srbiji, potrebno je da se Hrvatska suoči sa prošlošću", rekao je Dačić.

Britanski list Guardian piše detaljno o haškoj presudi. Spominju premijera Plenkovića, koji je izražavajući sućut svim žrtavama u BiH, rekao da Praljkov čin govori o dubokoj moralnoj nepravdi prema hrvatskom narodu. Guardian piše da je riječ o prvom čelniku vlade neke države članice Europske unije, koji je dao javno potporu ratnom zločincu.

Za Generalski zbor Praljak je heroj. Čekaju informacije iz Haaga kada stiže tijelo. "Kada to bude poznato obavijest ćemo javnost kada i gdje bi bila komemoracija. Planiramo da bi primjereno mjesto za komemoraciju bila dvorana Lisinski", kaže umirovljeni general Josip Čuletić iz Hrvatskog generalskog zbora.

Nizozemska policija, ali i sud i dalje istražuju otkud Praljku otrov i kako ga je unio u sudnicu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene