Obavijesti Pretražite Navigacija
Prebacivanje loptice

Fuchs: Bjeliš nekooperativan; Bjeliš: Naši prijedlozi nisu naišli na odjek

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U procesu usvajanja novih zakona o visokom obrazovanju i znanosti dosad je najveći problem bila relativna nekooperativnost rektora zagrebačkog sveučilišta Alekse Bjeliša, izjavio je danas ministar znanosti, obrazovanja i športa Radovan Fuchs.

Nije problem u novcu, ustvrdio je Fuchs odgovarajući na novinarsko pitanje nakon Vladine sjednice, jer imamo jasne pokazatelje, na temelju izračuna Ministarstva financija i financijskih stručnjaka, da uvođenjem sustava upisnina sveučilišta ništa ne gube.

To znači da sveučilišta neće biti na gubitku zbog ograničavanja upisnina na 60 posto prosječnog dohotka za neredovite studente i omogućavanja besplatnog studiranja svim redovitim studentima, pojasnio je ministar. Država će u tu svrhu morati osigurati 43 milijuna kuna za 2012. godinu, te 143 milijuna kuna za 2013. godinu, dodao je Fuchs.

Ministar nije želio posebno komentirati nalaze državne revizije po kojima ispada da su neki članovi akademske zajednice zarađivali na studentima, već je istaknuo kako na fakultetima radi puno ljudi koji časno i savjesno obavljaju svoj posao, ali revizija pokazuje da ima i onih koji su prekršili čitav niz zakona.

Pročitajte i ovo Radovan Fuchs, ministar obrazovanja Poslali inspekciju Odgajateljica djeci u vrtiću ljepila usta selotejpom, ministar Fuchs pojasnio zašto nije dobila otkaz Učionica - 1 Grade se škole Fuchs priznao: "Demografija je bolno pitanje, bilo bi dobro da je djece više"

Rektor drugačije vidi stvar. 'Svaki dijalog i svako naše učešće na konstruktivnom radu na zakonskim prijedlozima i sagledavanju njihovog strateškog cilja je izostao', rekao je Bjeliš nakon sastanka s predsjednikom Ivom Josipovićem.

'Žao nam je što naši prijedlozi i kritička upozorenja nisu naišla ni na kakav odjek', istaknuo je Bjeliš, ocjenivši da bi takav zakonski paket mogao ugroziti daljnji rad Sveučilišta 'koje i sada teško izlazi na kraj s nedostatkom sredstava'. Rekao je da je ministra Radovana Fuchsa zamolio da bi, ukoliko mu se doista čini da su se bilo gdje pojavili devijantni ili potencijalno kazneni postupci, trebalo hitno reagirati te zaštititi veliki dio sustava jer je, ocijenio je, ružno na takav način difamirati akademsku zajednicu.

Kao osnovne probleme u novim zakonima Bjeliš je izdvojio dovođenje u opasnost autonomije Sveučilišta, njegovo relativiziranje kao istraživačke institucije, relativiziranje razlike sveučilištnih i stručnih studija te pitanje položaja studenata.
'Na populistički način se najavljuje tzv. besplatni studij, no u stvarnosti mi smo u neizvjesnosti kako ćemo dalje raditi jer nam ministarstvo ne daje do znanja o tome kakvu politiku misli voditi. Što se tiče financijskih aspekata realizacije zakona najavljeno da nema dodatnih troškova, što je za nas zbunjujuće i nevjerojatno', naglasio je.

Bjeliš je izrazio žaljenje što je istodobno kada je na nedavnom senatu Sveučilišta dana najava da je moguć dijalog, već isti dan počela 'žestoka medijska kampanja koja na tendenciozan i zlonamjeran način zloupotrebljava podatke do kojih može doći'.
Ocijenio je da bi ministarstvo i Sveučilište među sobom trebalo izgraditi povjerenje, no da se ministarstvo prečesto postavlja kao nemoćno u rješavanju pojedinih problema, a odgovornost za tegobe prebacuje na Sveučilište prema kojemu se, rekao je, odnosi bahato. (T.Š./M.K.B./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene