Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Havarija na Atlantiku

Šokirana obitelj nestalog kapetana uputila apel premijeru i Predsjednici: "Molimo vas, učinite sve da se potraga nastavi"

Tegljač Bourbon Offshorea (Foto: AFP)
Tegljač Bourbon Offshorea (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija Tegljač Bourbon Offshorea (Foto: AFP) Tegljač Bourbon Offshorea (Foto: AFP) Foto: Afp Spašavanje na Atlantiku (Foto: Ministre des Armées) Spašavanje na Atlantiku (Foto: Ministre des Armées) Foto: Ministre des Armées Nastavlja se potraga za posadom potonulog tegljača (Foto: Marine Nationale) - 2 Nastavlja se potraga za posadom potonulog tegljača (Foto: Marine Nationale) - 2 Foto: Marine Nationale Potraga za posadom potonulog tegljača (Foto: Marine Nationale) Potraga za posadom potonulog tegljača (Foto: Marine Nationale) Foto: Marine Nationale +0 Spašavanje na Atlantiku (Foto: Ministre des Armées) Galerija 1/5 >>
Francuske vlasti objavile su kako više neće tražiti nestale pomorce sa potonolog Bourbon Rhodea. U Ministarstvu vanjskih poslova kažu da postoji mala mogućnost da bi daljnja potraga urodila plodom. Obitelj je očajna.

Nakon što su saznali da je obustavljena potraga za pomorcima nestalim nakon potonuća broda Bourbon Rhode javila se obitelj Dine Miškića. 

Pročitajte i ovo Tegljač Bourbon Offshorea (Foto: AFP) NOVO PRIOPĆENJE Bourbon Offshore oglasio se o potrazi za nestalim pomorcima: Uz brodove i avion Hercules traže ih i bespilotne letjelice, ali zasad bez rezultata Romano Perić i Paula Klaić Saulačić (Foto: Dnevnik.hr) HAVARIJA BOURBON RHODEA Stručnjak poručuje: ''Dokle god se ne pronađu splavi, možemo vjerovati u pozitivan ishod''

“Obitelj je tijekom proteklih dana od tvrtke i iz drugih službenih kanala dobivala informacije kako će se za 3 preostale splavi za spašavanje koje još nisu nađene tragati dok god postoji i najmanja šansa za pronalazak preživjelih. Tri splavi nisu nađene – a potraga je obustavljena nakon samo 7 dana!", zgrožena je obitelj, prenosi Morski.hr. 

"S time se ne možemo niti ćemo pomiriti! Apeliramo na premijera, predsjednicu i cijelu Vladu Republike Hrvatske da nam pomognu u ovoj borbi za nadu i za pronalazak prave istine o nesreći koja je uništila život 14 obitelji! Molimo da u ovoj mučnoj situaciji iskoristite sav svoj utjecaj kako bi se potraga nastavila do pronalaska 3 splavi. Kao predstavnici vlasti, molimo Vas – učinite sve što je u Vašoj moći da se dozna cijela istina i da se ovakva tragedija više nikada ne ponovi u obitelji niti jednog hrvatskog pomorca!", zamolila je obitelj. 

Oglasilo se resorno ministarstvo

Nakon priopćenja francuskog kriznog stožera CROSS s Martiniquea da su obustavili potragu za nestalim članovima posade broda Boubron Rhode, koji je potonuo 26. rujna u Atlantiku, oko 2000 km od francuskog otoka Martiniquea, oglasilo se i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova RH. 

Kažu da su od trenutka objave vijesti o potonuću broda Bourbon Rhode preko Veleposlanstva Republike Hrvatske u Parizu bili u stalnom kontaktu s nadležnim francuskim tijelima, koordinatorima potrage na Martiniqueu, tvrtkom Bourbon Offshore te s obitelji kapetana Miškića te da je Veleposlanstvo RH u Parizu francuskom Ministarstvu za Europu i vanjske poslove uputilo i diplomatsku notu vezano uz angažman u potrazi za nestalima te zamolilo za izravnu komunikaciju o tijeku potrage.

"Prema navodima francuskog kriznog stožera CROSS, riječ je o najopsežnijoj potrazi na moru koju su francuske službe poduzele u posljednjih dvadeset godina. U nju su bili uključeni specijalizirani brodovi i avioni, kao i svi trgovački brodovi koji su prolazili kroz zonu potonuća broda. Pretraženo je 110.000 km2 oceana (dvostruka površina Hrvatske). Potraga je rezultirala pronalaskom trojice članova posade koji su preživjeli nesreću, te četvorice poginulih", navode u priopćenju. 

"Odluka o prestanku potrage donesena je tjedan dana nakon potonuća broda jer postoji vrlo mala vjerojatnost da bi daljnja potraga urodila plodom, s obzirom na okolnosti potonuća broda i na činjenicu da je pretraženo tako veliko područje. Međutim, svim trgovačkim brodovima koji prolaze kroz to područje dane su upute da pažljivo motre i dojave nadležnim institucijama svaku moguću korisnu informaciju", kažu i nastavljaju:

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova svjesno je velikoga truda francuskih vlasti i mjerodavnih insitucija da pronađu nestale pomorce i na tomu je zahvalno. Izražava duboko žaljenje što potraga do današnjeg dana nije donijela vijesti o sudbini nestalog kapetana Miškića", zaključili su. 

Razbjesnili mnoge

"Nakon tjedan dana potrage, vrijeme za preživljavanje čovjeka izvan broda, čak i opremljenog, uvelike je premašeno. A od 1. listopada nije se moglo naći novo tijelo", kazao je Philippe Bricquer, direktor tvrtke Cross Antila Guyane i tako najavio kraj potrage, prenio je Le Marin.

To je izazvalo bijes na društvenim mrežama, a stranicu Bourbon Offshorea zatrpali su ljutiti komentatori. 

"Tražili su ih sedam dana i samo tako prestali. Sedam dana za sedam ljudi, dan po mornaru. Svaki od njih ima svoju obitelj. Obitelj kojoj se na ovaj način poručuje da život njihovog oca/supruga/ sina ili brata vrijedi jedan dan potrage. Četiri nađena tijela, sedmero nestalih, 11 očajnih obitelji", navedeno je između ostalog u porukama koje ljudi masovno ostavljaju na Facebook stranici Bourbon Offshorea.

Tegljač Bourbon Rhode potonuo je u Atlantiku krajem rujna. Na brodu je bilo 14 pomoraca, među njima i Hrvat Dino Miškić iz Šibenika.

Nakon havarije spašena su tri čovjeka, a tijekom potrage spasioci su našli četiri tijela.

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene