Nakon sedam dana potrage, lokalne vlasti objavile su da odustaju od potrage za pomorcima nestalima na Atlantiku. Kažu da je vrijeme za preživljavanje prošlo.

Galerija


Vlasti Martiniquea objavile su da je obustavljena potraga za nestalim pomorcima s broda Bourbon Rhode.

Vezani članci Ilustracija (Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL) U Slatini traje potraga za odbjeglim bikom: "Kad ga pronađemo, pobrinut ćemo se da živi sretno na slobodi na farmi u društvu vrsnih krava" Bourbon Rhode (Foto: bourbonoffshore.com) Posade 80 jedrilica tražit će nestale s Bourbon Rhodea: "Članovi regate otvorit će oči, nadajući se sreći"

"Nakon tjedan dana potrage, vrijeme za preživljavanje čovjeka izvan broda, čak i opremljenog, uvelike je premašeno. A od 1. listopada nije se moglo naći novo tijelo", kazao je Philippe Bricquer, direktor tvrtke Cross Antila Guyane, prenosi Le Marin

Dodao je kako je dvanaest trgovačkih brodova, fregata Le Ventose, uz deset letova francuskih i američkih zrakoplova, sudjelovalo u potrazi na području veličine 110.000 km2, 1200 milja istočno od Martiniquea.

"Sada ćemo emitirati EGC poruke brodovima koji prelaze zonu potonuća. Na njima je da postave prilagođenu brodsku stražu i da nam pošalju bilo koji novi element", zaključio je Philippe Bricquer.

No odluka lokalnih vlasti razljutila je mnoge, koji su reagirali na službenoj stranici kompanije Bourbon Offshore. 

"Kako vas nije sram", pitaju se. 

"Ova tvrrtka poslala je ljude da putuju neispravnim brodom i bez opreme. A kad se dogodila tragedija, prestali su ih tražiti nakon samo sedam dana!  Što ako su još na Atlantiku, živi i čekaju pomoć? Sramota za cijelu kompaniju", jedan je od komentara, dok drugi poručuju da na prvi znak nevolje tvrtka napušta svoje ljude i da je svaki od mornara za sobom ostavio obitelj. 

"Tražili su ih sedam dana i samo tako prestali. Sedam dana za sedam ljudi, dan po mornaru. Svaki od njih ima svoju obitelj. Obitelj kojoj se na ovaj način poručuje da život njihovog oca/supruga/ sina ili brata vrijedi jedan dan potrage. Četiri nađena tijela, sedmero nestalih, 11 očajnih obitelji", navedeno je između ostalog u porukama koje ljudi masovno ostavljaju na Facebook stranici Bourbon Offshorea. 

Tegljač Bourbon Rhode potonuo je u Atlantiku krajem rujna. Na brodu je bilo 14 pomoraca, među njima i Hrvat Dino Miškić iz Šibenika.

Nakon havarije spašena su tri čovjeka, a tijekom potrage spasioci su našli četiri tijela.