Obavijesti Video Pretražite Navigacija
NEUPISANA DJECA

Kiksali su na smeću, a sada prijeti kaos i s vrtićima: "Roditelji su došli pred zid"

Aktualno Galerija Franciska Agičić - 1 Franciska Agičić - 1 Foto: DNEVNIK.hr Franciska Agičić - 2 Franciska Agičić - 2 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Kopčić, reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić, reporterka Dnevnika Nove TV Foto: DNEVNIK.hr +0 Prosvjed roditelja odgojitelja Galerija 1/4 >>
Za mnogu zagrebačku djecu već nema mjesta u vrtiću, a gradska vlast priznaje da će upisi u novu pedagošku godinu biti teži nego ikad. O toj je temi reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić razgovarala s Franciskom Agičić, majkom četvero djece.

Nije tajna da u Zagrebu već neko vrijeme postoji problem nedostatka mjesta u vrtićima, a gradska vlasti priznaje da će upisi ove godine biti teži nego ikad jer se očekuje dodatni priljev djece čiji su roditelji korisnici mjere roditelj odgojitelj.

Trenutačno za taj problem nema rješenja. Da se u samo nekoliko mjeseci izgradi dovoljan broj vrtića za svu neupisanu djecu, moralo bi se dogoditi nešto ravno čudu.

O toj je temi reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Kopčić razgovarala s Franciskom Agičić, majkom četvero djece, od kojih za dvoje najmlađe još uvijek nema mjesta u zagrebačkim vrtićima.

"Raspitala sam se u područnom vrtiću u blizini našeg doma koji ima četiri objekta. Također sam poslala mail da trebam dva mjesta zbog djece od tri i pet godina. Tjedan dana sam čekala odgovor prije nego što sam ponovo poslala mail i zamolila da mi se jave kako bih znala na čemu sam", ispričala je.

"Dobila sam odgovor da su kapaciteti popunjeni i da se mogu javiti na redovni upis u svibnju te da se tada mogu javiti na natječaj", dodala je.

Pročitajte i ovo Akcija Udruge roditelja odgojitelja pred Gradskom skupštinom - 10 Roditelji odgojitelji Tisuću dječjih cipelica ispred zagrebačke Gradske skupštine: Traže naknadu od 150 eura za svako neupisano dijete

Zatim je rekla da se obitelj još uvijek nije uspjela organizirati po pitanju brige za djecu. "Situacija je vrlo kaotična. Svih ovih godina problem je velik, a ove godine mnogi će roditelji – ne samo roditelji odgojitelji – koji će morati upisati svoje dijete u vrtić doći pred zid", istaknula je.

Što se tiče privatnih vrtića, Agičić je rekla da za njezinu obitelj to nije dobro rješenje jer bi ondje morala smjestiti dvoje djece.

"Mislim da je u tom slučaju bolje biti doma s djecom. Inače se radi da bi se novac sa svog tekućeg računa prelilo na račun vrtića", rekla je.

Pročitajte i ovo Ilustracija "Demografskih mjera - nema" Slijedi li najesen u Zagrebu kaos? Već je ove godine bez vrtića ostalo najmanje 1300 djece, a rujan čekaju i roditelji odgojitelji

Na kraju razgovora Kopčić ju je pitala hoće li se ponovo pokušati prijaviti u svibnju.

"Naravno. Apeliram na sve roditelje u Zagrebu da naprave nekakav oblik pritiska i da zaista svi shvate kakva je realnost. Jedno je papir, a jedno je realnost djece koja nemaju mjesta u vrtiću", rekla je Agačić.

Hrvatska udruga roditelja odgojitelja (HURO) postavila je u četvrtak ispred sjedišta zagrebačke Gradske skupštine tisuću dječjih cipelica, čime se željela skrenuti pozornost na, kako kažu, kaos koji prijeti zbog ukidanja mjere roditelj odgojitelj.

"Ove šlapice simboličan su prikaz kaosa koji nas očekuje. Procjenjujemo da će bez vrtića sljedeće godine ostati oko 10.000 djece, iz mjere roditelj odgojitelj pet do šest tisuća", istaknula je predsjednica udruge Ana Marija Berbić Lacko.

Rekla je i da roditelji okupljeni u udrugu traže da Grad Zagreb pronađe rješenje prije nove pedagoške godine. Predlažu uvođenje naknade od 150 eura za svako neupisano dijete kako bi se roditeljima olakšao pronalazak alternativnih rješenja za čuvanje djece.

Ispred zagrebačke Gradske skupštine, osim postavljenih cipela, okupilo se više desetaka roditelja odgojitelja. Neki od njih poveli su i svoju djecu, a odmah do ulaznih vrata u Skupštinu postavili su dječji stol i stolice za njih.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene