Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kolona prosvjednika

FOTO Vukovar: Prosvjedna šetnja protiv dvojezičnih ploča

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kolona prosvjednika nezadovoljnih postavljanjem ploča s dvojezičnim natpisima ulicama Vukovara prošetala je do hangara Veleprometa u kojima su se za vrijeme Domovinskog rata događali strašni zločini.

Pjevajući hrvatsku himnu Lijepa naša vukovarski prosvjednici su na Trgu Republike Hrvatske oko podneva okončali današnju prosvjednu hodnju kojom već četvrti dan upozoravaju na neprihvatljivost uvođenja dvojezičnih ploča u Vukovaru.

U prosvjednoj povorci sudjelovalo je oko 300 članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, vukovarskih branitelja i drugih Vukovaraca, a hodali su do 'Veleprometa' gdje se 1991. godine nalazio koncentracijski logor kroz koji je prošlo oko deset tisuća Vukovaraca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Promijenjen statut grada Šef vukovarskog SDSS-a nakon ukidanja ćirilice: "Pogažen je minimum ljudskih prava. Ovo je ogroman korak unazad" Slika nije dostupna OŠTRO PRIOPĆENJE Promijenjen statut Vukovara, ćirilica prestaje biti ravnopravno pismo: "Tako to izgleda kada primjena prava ovisi o onome tko je na vlasti"

>> 'Nekima je vidjeti da na ćirilici piše Republika Hrvatska noćna mora'

Molitvom su odali počast ubijenima i nestalima na 'Veleprometu', a sudionica prosvjeda Fanika Janko ispričala je osobnu potresnu ispovijed o svom izdvajanju na 'Veleprometu' i torturi kroz koju je prošla. Govorila je i o sudbini svoga supruga, kojega su srbijanski agresori razapeli između željezničkih vagona i usmrtili ga rafalom iz tenka.

Ispred povorke prosvjednici su nosili veliki transparent na kojemu je pisalo 'Milanoviću, jesu li su ovdje mučeni i ubijeni bili hrvatski šovinisti?'.

Prolazeći pored vojarne legendarne 204. vukovarske brigade prosvjednici su uputili svečani pozdrav hrvatskoj domovini i vojsci, a isto su učinili i prolazeći pored policijske postaje Vukovar.

Član Stožera Drago Adžaga je na Trgu Republike Hrvatske poručio prosvjednicima da budu strpljivi, jer će 'narednih nekoliko dana aktivnosti Stožera splasnuti'. 'Stožer vas neće iznevjeriti, pobijedit ćemo sigurno', rekao je Adžaga.

Dvojezične ploče postavljene na pet državnih ustanova u Vukovaru čuvaju po dva temeljna policajca i nitko ih tijekom noći i današnjega dana nije pokušao nasilno skinuti.

Pripadnici interventne policije povučeni su s osiguranja objekata na kojima su postavljene ploče jučer u poslijepodnevnim satima.

Prosvjed u Vukovaru nastavlja se i sutra i to na dva mjesta - u Borovu naselju kod spomenika Blagi Zadri, legendarnom zapovjedniku obrane Borova naselja, s početkom u 10 sati te istovremeno i u središtu Sotina. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene