Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Zoran Milanović istaknuo je kako postavljanje ploča s dvojezičnim natpisima na javne ustanove u Vukovaru predstavljaju zadnji čin procesa reintegracije i integracije.


Gost Dnevnika Nove TV u 19:15 je potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih, Milanka Opačić.

Premijer Zoran Milanović poručio je danas da pravna država mora funkcionirati te istaknuo kako postavljanje ploča s dvojezičnim natpisima na javne ustanove u Vukovaru predstavljaju zadnji čin procesa reintegracije i integracije tog grada u Hrvatsku.

Vezani članci Ilustracija Vlada predstavlja mali lockdown: Doznat ćemo zatvaraju li se kafići, kina, bazeni te što će biti sa školama i vjenčanjima... Epidemiologinja, ilustracija Novi rekord u Hrvatskoj: Više od 4000 novozaraženih, stigle stroge mjere za jednu općinu. Na istoku zemlje veliki skok broja novih slučajeva

'To je završetak jednog procesa, to je Hrvatska, jaka Hrvatska koja može poštivati najviše standarde, Hrvatska koja je u odnosu prema drugim državama u regiji u ovom trenutku u jačem, ne dominantnom, nego jačem položaju nego što je to bilo zadnjih pedeset godina. A to ima i svoje prednosti, ima svoju odgovornost, ima svoju težinu - poslovica kaže da plemstvo obvezuje', rekao je Milanović na početku sjednice Vlade.

>> Stožer za obranu hrvatskog Vukovara: 'Nećemo rušiti svoj grad koji smo '91. branili!'

Pozvao je 'sve one koji su možda i u dobroj vjeri reagirali preemotivno, povrijeđeni, - da shvate da pravna država mora funkcionirati'.

Država je jedinstvena i na ovo što je država morala učiniti u Vukovaru moramo gledati kao na završetak, zadnji čin procesa reintegracije i integracije Vukovara u Hrvatsku, ustvrdio je.

'Noćna mora'

Izrazio je razumijevanje za one kojima postavljanje dvojezičnih natpisa može smetati, ali, rekao je da razmišlja na drugi način. 'Onome tko ne voli Hrvatsku i koji se nikada nije pomirio s tim da je Vukovar u Hrvatskoj - vidjeti tablu i natpis gdje na ćirilici piše Republika Hrvatska je u stvari noćna mora', rekao je.

Hrvatska je u poziciji da se mora i želi ponašati 'po višim standardima'. 'Ovo što radimo, radimo u najboljoj vjeri, ne radimo ni po čijim pritiscima. Prvi puta u dvadeset i više godina ovakvi iskoraci se rade našom voljom', naglasio je. Dodao je kako s time nema veze 'nikakva strana sila, nikakav vanjski faktor'.

'Čak se po prvi puta i Europska komisija, doduše na malo neobičan način, potpuno ogradila od ovoga', dodao je i zaključio kako Hrvatska to ne čini zbog nečijih pohvala već zbog sebe i svoga društva.

'Hrvatska je država i majka je svih svojih građana, ne gospodarica nego majka u pozitivnom smislu riječi - kojim god pismom oni pisali i koje god nacije bili', poručio je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook