Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bageri u akciji

FOTO Počelo rušenje bespravne gradnje na obali: Vlasnici se žale da imaju sve dozvole, državni inspektor spominje falsifikate

Aktualno Galerija Rušenje bespravnih objekata u Istri - 7 Rušenje bespravnih objekata u Istri - 7 Foto: Goran Sebelic/Cropix Rušenje bespravnih objekata u Istri - 6 Rušenje bespravnih objekata u Istri - 6 Foto: Goran Sebelic/Cropix Rušenje bespravnih objekata u Istri - 5 Rušenje bespravnih objekata u Istri - 5 Foto: Goran Sebelic/Cropix Rušenje bespravnih objekata u Istri - 4 Rušenje bespravnih objekata u Istri - 4 Foto: Goran Sebelic/Cropix +2 Rušenje bespravnih objekata u Istri - 3 Galerija 1/7 >>
Počeo je konačni obračun s ilegalnom gradnjom u Istri.

U Rovinju je jutros počela velika akcija rušenja bespravno izgrađenih objekata na području Istarske županije u kojoj će biti srušeno 14 objekata.

Bageri će ostati u Rovinju još nekoliko dana, a onda se rušenja nastavljaju u Ližnjanu gdje će se ukloniti šest ilegalnih objekata,
i Umagu gdje su na listi tri.

Kako je najavljeno iz Državnog inspektorata, rušenja će se i nakon ove akcije nastaviti kontinuirano.

Građevinski inspektori su samo u posljednja tri tjedana obavili više od stotinu inspekcijskih nadzora u Vodnjanu te općinama Bale, Ližnjan i Medulin.

"Do ovoga trenutka zatvorili smo stotinu bespravnih gradilišta. No, tu nije kraj", poručio je glavni državni inspektor Andrija Mikulić  i dodao da je to tek početak rušenja i obračuna s bespravnim graditeljima.

Samo na području Istre od 1. travnja 2019. građevinska inspekcija obavila je više od 1600 inspekcijskih nadzora, a u istom je razdoblju uklonjeno 128 nezakonitih građevina.

''U nekoliko predmeta smo ustanovili da dokumenti koji su predani u proceduri da se eventualno nešto može legalizirati nisu bili izdani od tijela čije su zaglavlje nosili, dakle radi se vjerojatno o falsifikatima'', kazao je Mikulić.

Naime, neki tvrde da imaju sve potrebne dozvole za objekte koje im se ruši. 

''Jedino što nam preostaje jest u upravnom postupku tražiti poništenje ovog rješenja o poništenju. Objekt za kojeg je izdano rješenje o izvedenom stanju ne može biti bespravan jer to ima snagu uporabne dozvole'', tvrdi odvjetnik jedne od vlasnica jednog srušenog objetka Dubravko Zeljko.

Pročitajte i ovo Boris Miletić Konačni obračun U Istri počinje rušenje ilegalnih gradilišta: "Nemojte pričati. Sjedni u bager, idi srušiti par kuća"

"Poslali smo jasnu poruku, bespravnu gradnju nećemo tolerirati", rekao je Mikulić. Pozvao je jedinice lokalne samouprave na suradnju i kooperativnost u obračunu s ilegalnim graditeljima i dodao: "Samo zajedničkim nastojanjima možemo zaustaviti betonizaciju naše obale, ali i  bespravne graditelje na području kontinentalne Hrvatske".

Građevinska inspekcija Državnog inspektorata s akcijama nastavlja na cijelom teritoriju Hrvatske.

"Propisi u području gradnje su jasni te se na cijelom teritoriju Republike Hrvatske odnose na sve jednako; bez obzira na vjeru, nacionalnost, društveni položaj, političko ili drugo uvjerenje kako neki impliciraju", uvjerava Mikulić.

Pročitajte i ovo Rušenje ilegalnih objekata u Istri - 3 Obračun s ilegalnom gradnjom Dnevnik Nove TV doznaje: Uskoro počinje rušenje bespravnih objekata na istarskoj obali, pogledajte na kojim lokacijama

Od 1. travnja 2019., od kada je dijelom Državnog inspektorata, do danas građevinska inspekcija zaprimila je gotovo 28.000 prijava mogućih povreda propisa u području građenja. U istom razdoblju obavljeno je više od 31.000 nadzora, podneseno je 45 kaznenih prijava izrečeno je više od tisuću novčanih kazni u vrijednosti više od 47 milijuna kuna odnosno više od šest milijuna eura.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene