Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Betonizacija obale

Sunčalište bez građevinske dozvole: "Pojedinci još uvijek misle da mogu nasipavati pomorsko dobro kako god ih je volja"

Aktualno Galerija Sunčalište u Primoštenu - 4 Sunčalište u Primoštenu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Sunčalište u Primoštenu - 5 Sunčalište u Primoštenu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Sunčalište u Primoštenu - 3 Sunčalište u Primoštenu - 3 Foto: DNEVNIK.hr Sunčalište u Primoštenu - 2 Sunčalište u Primoštenu - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Sunčalište u Primoštenu - 1 Galerija 1/5 >>
Investitorima u Primoštenu nije bilo dovoljno što su tik uz more sagradili luksuzne vile s bazenima, već su htjeli i svoju plažu. Točnije, sunčalište. Iako su imali pristanak Općine, odakle tvrde kako su za radove znali i u Šibensko-kninskoj županiji, građevinska inspekcija rekla je svoje. Sunčalište, po njihovom nalogu, mora se ukloniti jer nema građevinsku dozvolu.

Tik do mora u primoštenskoj uvali Hodomešćica - luksuzne vile. A ispred njih - sunčalište. Uzdignuto ponad stijena. Za građevinsku inspekciju dvojbe nema, ova konstrukcija izgrađena je na pomorskom dobru bez građevinske dozvole. Primoštenski načelnik Stipe Petrina tvrdi da je nisu ni trebali.

"S obzirom da to jeste jednostavna građevina, podliježe Pravilniku o jednostavnim građevinama, koji konkretno i decidirano kaže da se bez građevinske dozvole mogu graditi podesti, a sunčalište jest podest, i stepenište." Ali, kaže, u glavnom projektu projektant je naveo da se gradi kupalište, a ne sunčalište, i tu je, prema njegovu mišljenju, nastao jedini problem.

Iz Šibensko-kninske županije na ovu temu danas nisu mogli govoriti jer, kažu, u postupku su preseljenja odjela koji je za to nadležan. Ali poručuju, niti su od Općine Primošten zaprimili zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, niti su je izdali.

"Prostornim planom ovdje je predviđena javna plaža, no izgradnjom ovih luksuznih vila, ali i ovog 40 metara dugog sunčališta na hridima, teško da bi ta priča i ostala takvom. Odnosno, i ova uvala i ova plaža, moglo bi se lako dogoditi da budu građanima teško dostupne", kaže reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić. 

Načelnik to strogo opovrgava. "Nema nikakvih problema, nigdje nema takve oznake da to nije javno sunčalište", kaže Petrina. 

U ime investitora poručuje da je već pokrenuta nova procedura za izdavanje građevinske dozvole. I tvrdi, u ovoj priči Općina je odradila logistiku i pristala na uvjet investitora da mu se osigura ova plaža. A iako se u rješenju Državnog inspektorata navodi da je investitor općina Primošten, u općini tvrde: radove je platio investitor.

"Ovo Općinu ne košta niti jednu lipu. Ni gradnja, ni uklanjanje, a ni ponovna gradnja", poručuje Petrina. 

Unatoč pooštravanju Zakona o pomorskom dobru, silnim inspekcijama i prijavama bageri su, nažalost, diljem obale u ovo doba vjesnici turističke sezone.

Pročitajte i ovo Divlja gradnja u Istri - 5 VLADA BEZAKONJE Istra u borbi protiv ilegalne gradnje: Cijela naselja izgrađena bez dozvola, stavili rampe i blokiraju pristup moru

"Dok smo snimali priču s one strane uvale, vidjeli smo inspektore na terenu s ove strane uvale jer pojedinci još uvijek očito misle da nasipavati pomorsko dobro mogu kako god ih je volja. Inspektori su stavili traku o zabrani daljnjih radova", kaže reporterka Dnevnika Nove TV. 

Pročitajte i ovo Izgradnja nove zgrade Općinskog suda u Splitu - 2 APSURDNA SITUACIJA Državni inspektori zbog bespravne gradnje ispitali - Ministarstvo pravosuđa. Građani ogorčeni: "Na malim ljudima se zakon provodi, a na moćnicima ne"

Još jednu u nizu betonizacija obale, i to onu kad ljudi misle da ispred kuće imaju pravo imati i privatnu plažu ili vez za brod, za sebe ili turiste, svejedno, potvrdilo nam je i resorno ministarstvo. Poručuju da izvođače radova nisu zatekli na terenu te da provode nadzor. A traka je tu, kažu, radi daljnje zabrane radova na pomorskom dobru.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene