Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stop nasilju nad ženama

Financirajte skloništa za zlostavljane žene

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Voditeljice sedam autonomnih skloništa i savjetovališta za zlostavljane žene i njihovu djecu u Hrvatskoj predale su danas Vladi RH 12.358 potpisa potpore građana za donošenje zakona o financiranju autonomnih ženskih skloništa i pripadajuća im savjetovališta koje vode organizacije civilnog društva.

Autonomna ženska skloništa i savjetovališta skupila su potpise građana u akciji 'Podržite skloništa za žene i njihovu djecu', a danas su ih njihove voditeljice predale Ani Balaban, savjetnici predsjednice Vlade Jadranke Kosor. Predale su i pisma podrške 21 udruge civilnog društva, međunarodne organizacije Wave i European Womens's Lobby te istaknutih građana.

Pročitajte i ovo Policija, ilustracija Završio u zatvoru Ugledao suprugu s muškarcem pa u nekoliko minuta počinio 7 kaznenih djela Ilustracija Užas kod Splita Udario ženu šakom u glavu jer mu je ušla u traku bez žmigavca

'Sredstva se isplaćuju u puno manjem iznosu nego predviđenom'

Predsjednica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Toelle novinarima je izjavila da svih sedam autonomnih ženskih skloništa i savjetovališta u Hrvatskoj za svoje djelovanje trebaju godišnje 7,5 milijuna kuna.

Skloništa bi trebali financirati u jednakom iznosu, po jednu trećinu Vlada RH, županije i gradovi, ali je problem u tome što novci dolaze sa iznimno velikim zakašnjenjem, a u većini slučajeva se ta sredstva isplaćuju u puno manjem iznosu od predviđenog, rekla je Toelle. Ustvrdila je da je stoga za opstanak skloništa za zlostavljane žene i njihovu djecu potrebno donijeti zakon kojim bi se osiguralo financiranje skloništa i pripadajućih savjetovališta, kroz posebnu stavku u državnom proračunu i redovitu mjesečnu isplatu.

Podsjetila je da je njihov nacrt prijedloga tog zakona bio dva puta na saborskom Odboru za ravnopravnost spolova, a u proljeće su ga poslali Vladi s prijedlogom da ga u svoje ime predloži Saboru u hitnom postupku na usvajanje.

Osam žena ubijeno od strane partnera

'Današnji dolazak pred Vladu je ponovni pokušaj da svratimo pozornost na dimenzije i raširenost društveno-političkog problema nasilja protiv žena i na važnost skloništa. Činjenica je da je u prvoj polovici ove godine osam žena ubijeno od strane partnera, a 18 je bilo pokušaja ubojstava. U prošloj godini ubijene su 23 žene, a bilo je 18 pokušaja ubojstava. Dakle, skloništa ne rijetko spašavaju živote ženama i djeci', naglasila je Toelle.

'Treba biti optimističan'

Istaknula je kako se optimistično nadaju da će Vladu RH još jednom potaknuti na razmišljanje o usvajanju zakona o financiranju autonomnih skloništa i pripadajućih im savjetovališta, a ukoliko se to ne dogodi nastavit će s akcijama.

Radi se o sedam skloništa u Hrvatskoj - Autonomna ženska kuća Zagreb i Ženska pomoć sada - SOS telefon za žene i djecu žrtve nasilja u obitelji iz Zagreba, Ženska grupa Karlovac 'Korak', Sigurna kuća Istra, Sklonište za žrtve obiteljskog nasilja U.Z.O.R. Rijeka, Centar za žene Adela Sisak i Udruga Brod - Grupa za ženska ljudska prava Slavonski Brod. (HINA)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene