Obavijesti Video Pretražite Navigacija
OBJAVLJENI PRIVREMENI REZULTATI

Kako je prošla državna matura? Učenici bolji nego prošlih godina, lošiji u fizici i politici i gospodarstvu

Maturanti su u ponedjeljak doznali kakav su rezultat ostvarili na Državnoj maturi, a po ocjeni ravnatelja Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) Vinka Filipovića oni su zadovoljavajući ili čak i bolji nego u prošlim godinama.

Ispitima Državne mature u ljetnom roku, koji je održan od 31. svibnja do 27. lipnja, pristupio je ukupno 28.451 učenik, a pisali su ukupno 107.915 ispita.

"Uzimajući u obzir činjenicu da ovogodišnji maturanti iza sebe imaju tri godine pandemije, potrese u Zagrebu i Banovini, štrajk prosvjetara, što je sve pridonijelo tome da su ovogodišnji maturanti puno dana nastave imali izvan učionice, a opće je poznato da online nastava ni na koji način ne može nadomjestiti nastavu u živo, smatram da su rezultati zadovoljavajući, čak i iznenađujući u nekim predmetima", rekao je ravnatelj NCVVO.

Filipović smatra da je takvim rezultatima u velikoj mjeri pridonijela činjenica da su učenici upravo zbog svih tih nedostataka koje su imali, još ozbiljnije pristupili pripremi za ispite.

"Tome su u velikoj mjeri doprinijeli i njihovi nastavnici, a u konačnici i probni ispiti imali su upravo za cilj nadomjestiti sve te nedostatke jer su se učenici kroz probne ispite dva mjeseca prije ljetnog roka mogli upoznati i sa sadržajem i sa strukturom i s procedurom pisanja ispita", ističe Filipović.

U nekim predmetima bolji 

Učenici su, dodaje, imali dva mjeseca da uvide gdje su im nedostaci i što još treba popraviti do pisanja ispita na ljetnom roku. Sve je to, objašnjava, rezultiralo time da su ove godine u nekim predmetima rezultati ispita bili i bolji nego u prethodnim.

Primjerice, u engleskom jeziku učenici su postigli bolje rezultate i na osnovnoj i na višoj razini, na hrvatskom su bolji rezultati na osnovnoj, a nešto lošiji na višoj razini, dok su u matematici rezultati bolji na višoj razini, a nešto lošiji na osnovnoj razini, navodi ravnatelj NCVVO-a.

Bolje su rezultate učenici postigli i u izbornim predmetima poput kemije, biologije, psihologije, povijesti i geografije, a nešto su lošiji rezultati ostvareni u fizici te politici i gospodarstvu.

Maturanti nezadovoljni danas objavljenim privremenim rezultatima do 13. lipnja mogu uložiti prigovor.

"Rezultati su privremeni, a na temelju iskustva prethodnih godina, očekujemo oko 4000 prigovora", kaže Filipović. Prigovore će najprije rješavati prvostupanjsko povjerenstvo, a bude li žalbi na njihove odluke, razmatrat će ih drugostupanjsko povjerenstvo, dodaje.

Konačni rezultati bit će poznati 18. srpnja.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene