U ponedjeljak će biti objavljeni prvi nepotpuni rezultati iz državne mature. Dnevnik Nove TV doznao je kako su učenici napisali ispite, a reporterka Martina Bolšec Oblak analizirala je dugogodišnje trendove kada je u pitanju državna matura.

Galerija Analiza rezultata državne mature - 1 Analiza rezultata državne mature - 2 Analiza rezultata državne mature - 3 +0 Analiza rezultata državne mature - 4

Maturanti nestrpljivo čekaju rezultate, a prvi će biti objavljeni u ponedjeljak u podne, nakon čega imaju još dva dana za žalbu. Nekima će se situacija još mijenjati, ali novinarka Dnevnika Nove TV Martina Bolšec Oblak neslužbeno je doznala da su ukupni rezultati mature na razini prošlogodišnjih.

Vezani članci Učionica - 2 Nova školska godina donosi niz velikih promjena, pogledajte što se sve mijenja Slika nije dostupna Objavljene preporuke za pisanje državne mature: U jednom danu održava se jedan ispit ili dio ispita

Kao i svake godine, prosječna ocjene mature je trojka. No, to je onako ugrubo zbrojeno budući da trojka može biti i 2,5 i 3,4. Važnije su stoga analize po predmetima.

Maturanti su ove godine lošije riješili ispit iz Fizike te Politike i gospodarstva, ali bolji su im rezultati iz Engleskog jezika, Biologije i Kemije.

Kada se analiziraju podaci od zadnjih 10 godina, može se zaključiti da učenicima Hrvatski jezik očito nije jednostavan. Na toj nižoj razini, koju bira manji broj učenika, kroz godine ocjene padaju, pa su od 2,88 pali na 2,27. Dakle lani su položili lakši ispit iz Hrvatskog s dvojkom.

Za Matematiku često slušamo da učenicima zadaje glavobolju. Vidi se to i po tome da dvije trećine maturanta bira lakšu razinu, ali na kraju je polože s gotovo istim prosjekom kao i oni koji pišu teži ispit. Također, Matematika je predmet za koji im treba samo 25 posto riješenog testa za dvojku.

Engleski jezik im po ocjenama ide bolje od materinskog. Tu su i na težoj razini uvijek na stabilnoj četvorci.

Inače, maturu je ove godine pisalo nikad manje učenika – njih 28.919. Usporedbe radi, 2015. ih je bilo čak 10.000 više. Možda imamo manje učenika, ali imamo sve više odlikaša jer svaki drugi učenik školsku godinu u Hrvatskoj završi s peticom. Najviše odlikaša je među najnižim razredima. Dok dođu na maturu, ukupni prosjek pada na trojku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju