Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zainteresirani susjedi

Ovo postaje hrvatski izvozni proizvod?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znate li koliko se fiskalnih računa obradi svake sekunde? Čak 80. U minuti je to više od 4800, a na dan kroz fiskalne blagajne u Hrvatskoj prođe 7 milijuna računa. I tako već 300 dana.

Uz uvođenje reda, rezultat fiskalizacije je i realan prikaz ostvarenog prometa. U prvih 8 mjeseci u turističkoj i trgovinskoj djelatnosti prikazno je čak 10 milijardi kuna prometa više nego u istom razdoblju protekle godine.

Pročitajte i ovo Očekuje se dobra predsezona Za Uskrs se očekuje više od 100 tisuća dolazaka Očekuje se dobra predsezona: Broj rezervacija premašuje rekordnu 2019. Ilustracija "Zadržavanje radne snage" Kako bi moglo izgledati oporezivanje napojnica? Iz HGK-a poručuju: "Hrvatska postaje predvodnica pozitivne prakse"

Veliki skok vidi se u kafićima i restoranima, čiji su prihodi porasli za trećinu. Dakle, sasvim je jasno da je ovogodišnje povećanje prihoda u turizmu u velikom dijelu rezultat - upravo fiskalizacije.

'Prednosti fiskalizacije su brzina i efikasnost kod izdavanja računa', rekao je konobar Marko Biloglav.

Učinkovitost je osjetila i država zbog povećanja prikazanog prometa i smanjenja nezakonitog poslovanja. U prvih 8 mjeseci u turističkim djelatnostima prijavljeno je 2 milijarde kuna više nego lani. U trgovinskim djelatnostima promet je veći za 8,8 milijardi kuna.

>>VIDEO Evo kako posluju tržnice mjesec dana nakon uvedene fiskalizacije

'Naravno da je to posljedica fiskalizacije. Zato što svaki račun mora biti prikazan na stolu i većina gostiju uzme račun sa sobom', dodao je Biloglav.

Procvat fiskalizacije, tvrde ugostitelji, donio je i bolju kontrolu. 'Mislim da se apsolutno ništa ni za koga od nas nije promijenilo, osim što je uvedeno nešto više reda, što mislim da bi trebalo odgovarati svima', rekla je voditeljica restorana Sandra Petričić.

Red je ljetos uveden i na tržnice, pa Ivica radi na fiskalnoj blagajni. 'Ona sama biliježi koliko izda računa. Da budem iskren, ja nisam provjeravao, ali mislim da sam već blizu 4 tisuće računa izdao od kad sam počeo', rekao je prodavač na tržnici Ivica.

>>Ugostitelj PRIJE FISKALIZACIJE mjesečno zarađivao 5 tisuća kuna, A SADA...

U Hrvatskoj je do 15. listopada izdano više od milijardu i 700 milijuna fiskalnih računa. Dnevni rekord ostvaren je 14. kolovoza s 9 i pol milijuna računa. Prosjek po danu tijekom turističke sezone iznosio je 8 milijuna i 200 tisuća, a sada se kreće oko 7 milijuna.

No, o važnosti uzimanja računa kupci su različitih mišljenja. Jedni smatraju kako treba uzimati račun, a nekima smetaju 'papirići'  u novčaniku. A upravo zbog tog papirića plaćaju se oštre kazne.

Srbija i Slovenija žele preuzeti hrvatski model fiskalizacije. A upravo je taj model kod nas u početku izazivao negativne reakcije. Mnogi su, između ostalog, tvrdili da će sustav padati, a on je dosad samo jednom bio usporen, i to na 20 minuta. Unatoč kritikama i, sjetimo se, prosvjedima ovog ljeta, model fiskalizacije sada ima priliku postati - hrvatski izvozni proizvod.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene