Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Istražili smo

Evo savjeta kako štedjeti i uštedjeti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Samo jedna trećina Hrvata štedi. Najveći broj među njima štedi upravo u bankama, a mi smo istražili koji se sve oblici štednje nude i koji je najsigurniji.

Novac koji ne potroši, Mirjana Anđelić već 10 godina štedi tako što uplaćuje životno osiguranje. 'Ovako si prisiljen platiti ratu i automatizmom si osiguran i štediši', kaže.

Pročitajte i ovo Ilustracija kako do novca ANKETA Jeste li za izazov 52 tjedna? Kreće se s jednim eurom... Slika nije dostupna Korisne informacije VRIJEDNI SAVJETI - Kako štedjeti, u kojoj valuti uzeti kredit...

Životnim osiguranjem štedite novac, osigurani ste za slučaj smrti i nesreće i najzaštićeniji od gubitka. Trenutačno je broj jedan oblik štednje u svijetu. 'Nije profitabilan ali daje dovoljan prinos da vas zaštiti od inflacije', ističe Marijana Ivanov s Ekonomskog fakulteta.

Isključivo za mirovinu tu je treći stup. Ima kamatu, državni poticaj i poreznu olakšicu. Novac nije toliko siguran, a isplata je tek nakon 50-te godine života. 'Djelomično se može izvući gotovina, ali najveći dio toga mora ići u isplatu rente odnosno mjesečnog dodatka državnoj mirovini', kaže Vjeko Peretić, urednik portala Moj bankar.

Tko želi ušteđevinu imati na raspolaganju, odabrat će banku. Kamate su dobre, može se štedjeti na kraći rok i podignuti novac kad zatreba. Svaki peti hrvat ušteđevinu i dalje drži kod kuće što je najgori oblik štednje jer na kraju ćete imati samo ono što je u kasici.

'Drugi put gubi vrijednost budući da je poznato da novac otprilike barem tri posto godišnje gubi svoju vrijednost pa ste na taj način dvostruko izgubili', ističe Peretić. Stručnjaci upozoravaju kako će državne će mirovine biti sve manje. Koliko sami uštedite u mladosti, toliko ćete imati u starosti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene