Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vijesti za štediše

HNB uvjerava: Nema razloga za paniku zbog krize u eurozoni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Razvoj situacije u Europi itekako utječe na građane Hrvatske. Hrvatska narodna banka posljednjih dana posebno pazi na sve događaje.

Nema razloga za paniku, uvjeravaju nas tako i u Hrvatskoj narodnoj banci. Hrvatski bankarski sustav je stabilan i za sada nema problema. Građani su naravno zabrinuti. 160 milijardi kuna otprilike odnosi se na štednju građana u bankama, od toga 125 su oročeni depoziti, a 86 posto od ukupne štednje su strane valute, odnosno većina euro. Pa se mnogi pitaju, trebaju li mijenjati valutu ili povlačiti svoje novce. Stručnjaci upozoravaju da toliko daleko ne treba ići.

Pročitajte i ovo Boris Vujčić Godinu dana eura Guverner HNB-a: "Od početka karijere slušam pitanja kad će kamatne stope u Hrvatskoj biti kao u Njemačkoj'' Numizmatička kovanica S prigodnim motivima HNB izdao zlatnu i srebrnu numizmatičku kovanicu "Trsatski zmaj"

Joško Vuković prati sve vijesti o eurozoni. Brine ga euro. U banku je spremio štednju od 2.000. Nije mnogo, ali ne želi da mu ušteđevina propadne. 'S obzirom na ovu eurozonu i ovi problem oko eura malo sam skeptičan da ne bi slučajno euro pa i došla u pitanje ta moja ušteđevina', kaže on.

Bude li neizvjesno do krajnje granice, postoji čak mogućnost i razmišljam da podignem tu svoju ušteđevinu i naprosto promijenim u jednu drugu valutu, recimo švicarce koji su malo stabilniji. Hrvatska narodna banka stvari gleda iz drugog kuta.

Nema mjesta panici, poručuju stručnjaci. Iako je ekonomski potres u Europi već snizio kreditne rejtinge pojedinih zemalja. To bi mogao biti i jedan od scenarija za Hrvatsku. 'Otežano je refinanciranje i financiranje naših dugova, a oni su poprilično veliki. Ono što je najvažniji utjecaj je rast kamatnih stopa na to financiranje i refinanciranje jer već u ovom trenutku kamate koje plaćamo su gotovo pola deficita državnog proračuna', ističe SDP-ov ekonomski strateg Branko Grčić.

Dok sve europske Vlade traže rješenja novonastale situacije, kako se pripremila Hrvatska - ne znamo. U ministarstvu financija o ovoj temi nisu željeli govoriti. Ministrica se pravdala obvezama. Dotle HNB umiruje i s tečajnom politikom. Nastavit će održavati tečaj kune prema euru bez velikih oscilacija. Građani sa štednjom još polažu nade u donošenje novog europskog pakta o stabilnosti.

'Ja se nadam da će europski moćnici koji su uključeni u ovu problematiku uspjeti pronaći rješenje, a samim time ću i ja u svom slučaju pronaći neko rješenje za svoj džep. Ja se nadam da će sve biti u redu', kaže Vuković. On još neće u banku, ali vijesti će svakako nastaviti pratiti. Ovog tjedna i naše štediše mogu očekivati odgovor, europski čelnici trebali bi se dogovoriti o idućim potezima. Već sutra očekuje se sastanak ministara financija tako da ćemo konkretniju sliku eurozone možda znati već sutra.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene