Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Objavljeno izvješće

Evo koji lijekovi najčešće uzrokuju nuspojave!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Agencija za lijekove i medicinske proizvode objavila je Izvješće o prijavama nuspojava lijekova u Hrvatskoj za prošlu godinu.

U 2012. nastavio se trend pada ozbiljnih nuspojava, kažu u Agenciji za lijekove. 'Zaprimili smo 36 prijava u kojima je bila sumnja povezanosti smrtnog ishoda s primjenom nekog lijeka. U 19 slučajeva smo ocijenili da je ta povezanost moguća', kazao je Drko Krnić iz Agencije za lijekove i medicinske proizvode.

Pročitajte i ovo Ilustracija javlja HALMED Povlači se serija lijekova s tržišta, sumnja se u neispravnost Lijekovi i nuspojave - 1 Nema lijeka bez nuspojava Ma tko čita te ''papire'' uz lijekove? Znate li što je farmakogenetika i kako nam personalizirana medicina može pomoći

Prijavljenih nuspojava ukupno je bilo 1923. Jedan posto nuspojava povezan je s dodacima prehrani, dva posto rezultat je kliničkih ispitivanja lijekova, sedam posto s cjepivima. Većina, 90 posto posljedica je 'lijekova za liječenje bolesti živčanog sustava, lijekovi za kardiovaskularnog sustava i kao treće, lijekovi za liječenje sustavnih infekcija'.

>>
Amerikanci upozoravaju na lijek koji se prodaje i u Hrvatskoj!

Nuspojave najčešće prijavljuju ljekarne, ordinacije obiteljske medicine, kliničke i opće bolnice. Sami pacijenti rijetko. Uz agencije pozivaju građane da prijave nuspojave ukoliko ih dožive. 'Mogu prijaviti svaku dapače, ohrabrujemo ih da nam što više prijavljuju', kazao je Krnić.

Nakon prijave prati se broj prijavljenih nuspojava, a ukoliko se vidi da je potrebno, mijenja se uputa o lijeku, a može lijek se može i povući s tržišta.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene