Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najnovije istraživanje

Evo kakvi su hrvatski muškarci!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Istraživanje je provedeno na uzorku od 1500 muškaraca i 505 žena u dobi od 18 do 68 godina. I to u Zagrebu, Osječko-baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Većina ispitanih je u braku ili žive sa partnericama/partnerima, imaju završenu srednju školu i izjašnjavaju se kao vjernici.

Pročitajte i ovo Bruna Papić - 1 Napadač priveden Stravičan napad na žene u Splitu: Struka poslala jasnu poruku, a jedno je ključno Hrvoje Krešić istraživanje - 4 U Dnevniku Nove TV Treći dio velikog predizbornog istraživanja: Pogledajte rezultate za tri velike izborne jedinice

Boje se homoseksualaca!

Više od polovine 1500 ispitanih muškaraca smatra da homoseksualnost nije normalna. Dvije trećine njih ne bi dopustilo homoseksualcima da rade s djecom. A čak 4/5 im ne bi dopustilo da usvoje dijete. Upotrebu nasilja protiv homoseksualaca ipak ne opravdavaju.

Ne koriste kondome!


Polovina ispitanih muškaraca kažu da posljednjih godinu dana nisu koristili kondom. Istraživanje je pokazalo da muškarci, koji se izjašnjavaju kao vjernici, nisu skloni korištenju kondoma. Njih 11% koristilo je usluge prostitutke. Pokazalo se da su tome skloniji stariji muškarci (iznad 35 godina) i muškarci najnižeg stupnja obrazovanja te muškarci srednjih i viših prihoda.


Doživjeli nasilje u djetinjstvu


Čak 84% muškaraca ima iskustvo vršnjačkog nasilja, bilo da su počinitelji ili žrtve. Fizičko nasilje ih je doživjelo oko 70%, a psihološko 33%. U doba odrastanja, više od polovice muškaraca počinilo je nasilje protiv žena, verbalno i seksualno. 32.7% muškaraca bilo je fizički nasilno prema partnerici.

Što znači biti 'čvrst muškarac'?


Većina muškaraca, 2/3 njih, smatra da biti muškarac znači da moraš biti čvrst. Te da će, ako ih netko uvrijedi, svoj ugled i čast braniti silom. Polovina muškaraca nije uzela dopust pri rođenju djeteta, a njih oko 17% bilo je prisutno u rađaoni za vrijeme rođenja djeteta. Mlađi i obrazovaniji muškarci bili su skloniji prisustvovati porodu i uzeti dopust pri rođenju djeteta.

Istraživanje su inicirali i koordinirali istraživači iz Brazila i SAD-a. Uz Hrvatsku, obuhvaćene su još Indija, Brazil, Meksiko, Čile i Ruanda. U Hrvatskoj je na njemu radio Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene