Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Onima koji varaju državu bavit će se jedan poseban tim gdje će se analizirati posebno PDV prijevare i posebno nesrazmjeri imovine.


Porezna uprava kreće u lov, kako ih je nazvao ministar financija, na velike ribe. Riječ je o svima koji su se obogatili na nezakonit način i stekli milijune varajući državu.

Vezani članci Zdravko Marić (Foto: Dino Stanin/PIXSELL) Zdravko Marić nakon vala kritika pokušao obraniti poreznu reformu: Namjera ovog zakona je spriječiti uočene zloporabe Slika nije dostupna Manja opterećenja na plaće?

Za njih će se osposobiti posebni timovi. No, porezni stručnjaci ističu kako mehanizmi već postoje i kako se to sve moglo napraviti puno prije.

S jedne strane jahte, stanovi, skupi automobili - a s druge niska primanja i porezni dugovi. Ministar Boris Lalovac kreće u obračun.

'Onima koji varaju državu bavit će se jedan poseban tim gdje će se analizirati posebno PDV prijevare i posebno nesrazmjeri imovine. Radimo na formiranju posebnog odjela koji će zajedno s njemačkim timom biti vrlo brz i efikasan', rekao je Lalovac.

A to bi trebalo dovesti do brže naplate dugova. No, porezni stručnjaci ističu, mehanizme već imamo, ovo nije nikakva novost.

Lalovac o novim poreznim pravilima: 'Porezna uprava bavit će se velikim ribama!'

'Kada uđu u trgovačko društvo onda vide mene, kao građana. I vide da ja imam jahtu na svoje ime, da ja imam pet stanova, tada se porezni nadzor prebacuje na mene kao građanina', rekla je Ružica Jurić, porezna stručnjakinja.

'I onda se gleda koliko su moja oporeziva i neoporeziva primanja i koliko je bila kupnja nekretnina, brodova, jahti i koliko je u krajnjoj liniji moja potrošnja', dodaje Jurić. Sada se računi građana u Hrvatskoj mogu nadzirati putem OIB-a. Ali slijedi i šira kontrola.

'Sada dobivamo i podatke iz drugih zemalja o imovini tih naših poduzetnika i građana, tako da ćemo tu biti vrlo efikasni', kaže Lalovac. Ministar je uvjeren kako su nepošteni ipak u manjini.

Neće se kažnjavati neznanje

'Veća skupina ljudi su pošteni poduzetnici. Nije problem ne znati, i neće se kažnjavati neznanje, neznanje kod malog obrtnika, malog poduzetnika. Njima se neće baviti porezna uprava. Porezna uprava će se baviti velikim ribama', rekao je Lalovac.

A malim poduzetnicima i obrtnicima koji uredno posluju slijede olakšanja. Kazne se neće tako olako dijeliti. 'Radit ćemo na tome da prvo damo savjet poduzetnicima, onda upozorenje, a tek kasnije prekršaj', dodaje Lalovac.

Planovi veliki, ali praksa je spora

'To je pohvalno i nešto što se trebalo odavno napraviti. Što se tiče kazni do sad su bili dosta represivni', smatra poduzetnica Žaklina Troskot. Lov na poduzetnike koji varaju državu i zbog kojih se o svim poduzetnicima stvara loša slika, pozdravljaju, ali imaju skromna očekivanja.

'Svi znamo iz iskustva, svi smo malo skeptični, uvijek su najave velike i uvijek imaju planovi veliki, međutim u realizaciji ili u praksi dosta sporo ili jako loše to se provodi', dodaje Troskot. Uređena porezna politika predstavlja i uređenu državu - Hrvatska do sada nije uspjela sama uvesti reda - možda nas spasi njemačka pomoć.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook