Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Turizam mora spasiti proračun, a hrvatski turistički gurui još se dogovaraju što će i kako će. Dok uskrsni blagdani kucaju na vrata, naši turistički konkurenti - Grčka, Turska, Bugarska i Španjolska, zahvaljujući pomoći svojih Vlada uveli su najkonkretniju moguću mjeru: spuštaju cijene.


Besplatne slovenske vinjete za turiste koji rezerviraju ljetovanje do 1. travnja jedna je od vatrogasnih mjera kojom sezonu pokušavaju spasiti neki hotelijeri. Konkurencija u europskim hit destinacijama je konkretnija - drastično spuštaju cijene. Spustili bi i mi, tvrde naši hotelijeri, da nam Vlada smanji porez i golema davanja, poput spomeničke rente. 'Uvijek treba malo više vremena da se to sve usuglasi, kad dođe voda do grla, onda će se svi usuglasiti, a bilo bi bolje što prije', rekao je Anđelko Leko iz Hrvatske udruge hotelijera.

Vezani članci Život u Lici: Ilustracija - 4 Svi joj se vraćaju jednom kad u nju zagaze: Život je ovdje jeftiniji, a stanovnici sa smiješkom poručuju - "Novca i pameti nikad dosta" Andrej Plenković Plenković poručio da uvođenje eura nije razlog za povećanje cijena: Vlada će u utorak na sastanak pozvati predstavnike trgovačkih lanaca

Prosječnom Hrvatu gotovo da se više isplati otići u inozemstvo na odmor. Sedmodnevni odmor u Španjolskoj u hotelu s četiri zvjezdice stajao bi ga samo 150 eura više nego na Jadranu. U kriznoj godini cijena će mnogim turistima biti presudna. 'Cijene su koliko mi vidimo na tržištu spuštene, odnosno spuštaju se. Naravno to ne možemo uzeti kao pravilno, selektivno od zemlje do zemlje od destinacije do destinacije, ali svjesni smo da će cijena ove godine biti itekako važan element privlačenja gostiju', rekao je Borsi Žgomba iz Udruge hrvatskih putničkih agencija.

Ako se ne dogodi nekakva dramatična promjena hotelijeri očekuju lošu sezonu, pad oko 10 posto. Stranih turista za Uskrs će biti manje, ali domaći bi mogli spasiti stvar. Mi se očito držimo nove poslovice koja kaže da u Hrvatskoj ništa nije uspjelo, pa neće ni kriza. 'Kompletna obala, npr. Baška na Krku, Starigrad na Hvaru, znači sva mjesta koja imaju nekakve aranžmane za Uskrs, to su uglavnom trodnevni aranžmani od 850 kuna na više, su više manje jako tražena i jako se dobro prodaju', rekla je Dea Devidas iz Generalturista. Više od 80 posto naših gostiju ipak su stranci i to iz zemalja koje je kriza dobrano zahvatila, pa se na domaće goste ne bismo smjeli oslanjati. No kod nas se uvijek čeka pet do dvanaest za konkretne akcije, a vladajući izgleda kao i obično misle da će turisti doći sami od sebe.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju