Općinski sud u Novom Zagrebu (Foto: Pixsell, Davor Puklavec)
Općinski sud u Novom Zagrebu (Foto: Pixsell, Davor Puklavec) Foto: Pixsell, Davor Puklavec

Europski sud donio je rješenje prema kojem nisu nadležni tumačiti usklađenost ovršnog zakona s ugovorom o funkcioniranju Europske unije u situacijama kada nema nijedne poveznice s pravom Unije.


Zahtjev za donošenje ovakve odluke podnesen je u okviru postupka koji na Općinskom sudu u Novom Zagrebu Hrvatska radiotelevizija vodi zbog neplaćanja RTV pristojbe. Postupak je započeo donošenjem rješenja o ovrsi koje je donio javni bilježnik na prijedlog HRT-a protiv Zagrepčanina.

Vezani članci Računi za kućanstvo Dobili ste opomenu za neplaćeni račun? Prije nego što ga platite, provjerite rokove za zastaru i što morate učiniti Deložacija, ilustracija (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL) Hoćemo li ovakve slike rjeđe gledati? Doznajte koje su najvažnije planirane izmjene zloglasnog Ovršnog zakona

Općinski sud podnio je zahtjev za odluku Europskom sudu jer smatra da Ovršni zakon dopušta javnim bilježnicima da donose rješenja o ovrsi, što dovodi do neravnopravnosti državljana Republike Hrvatske u odnosu na državljane ostalih država članica Europske unije. Općinski sud smatra i da su time narušena osnovna načela poštenog i pravičnog suđenja koja jamči Konvencija o zaštiti ljudskih prava.

''Međutim, kako to proizlazi iz odluke Europskog suda, s obzirom na to da je riječ o unutarnjoj pravnoj situaciji bez poveznica s pravom Europske unije, te da hipotetska gledišta povezana sa slobodnim kretanjem sudskih odluka nisu dostatna za zasnivanje nadležnosti Suda Europske unije za razmatranje ovog zahtjeva za prethodnu odluku, Europski sud je nenadležan za davanje odgovora na postavljena pitanja.

Predmet je tim značajniji jer je sud koji je podnio zahtjev za prethodnu odluku do donošenja odluke Europskog suda prekinuo stotinjak predmeta u postupcima povodom prigovora na platne naloge sadržane u rješenjima o ovrsi na temelju vjerodostojne isprave koje su izdali javni bilježnici'', stoji u priopćenju Europskog suda.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju