Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA DNEVNIK NOVE TV

Europski povjerenik za gospodarstvo o uvođenju eura u Hrvatsku: "Ako padne inflacija, i stav hrvatskih građana postat će bolji"

Aktualno Galerija Paolo Gentiloni - 3 Paolo Gentiloni - 3 Foto: DNEVNIK.hr Marko Biočina Marko Biočina Foto: DNEVNIK.hr Paolo Gentiloni - 1 Paolo Gentiloni - 1 Foto: DNEVNIK.hr +0 Paolo Gentiloni - 2 Galerija 1/4 >>
Što u Bruxellesu misle o procesu uvođenja eura i podržavaju li Vladine mjere borbe protiv podizača cijena, u ekskluzivnom razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Markom Biočinom otkrio je europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni.

Hrvatska je uvela euro prije otprilike tri tjedna i dosad su glavne teme vezane na to rastuće cijene. Je li to moglo biti izbjegnuto, zanimalo je reportera.

"Cijene... Postoje kršenja pravila o povećavanju cijena. A to je u znatnoj mjeri posljedica i toga da je ovo po prvi put u povijesti eurozone da se valutna konverzija u okruženju vrlo visoke inflacije", kaže Paolo Gentiloni.

Želite reći da je problem razlikovati koji dio poskupljenja se događa zbog inflacije, a koji zbog uvođenja eura, pitao je Biočina.

"Točno tako. To je po mojem mišljenju dodatni problem kad mijenjate valutu u razdoblju visoke inflacije. Vaša protustranka može reći: ove cijene se povećavaju zbog inflacije, a ne zbog toga što ja donosim loše odluke", rekao je povjerenik za gospodarstvo.

Ono što sad vidimo od hrvatske Vlade jest da taj problem pokušava riješiti vršeći pritisak na određene tvrtke i poslovne sektore. Suštinski, to se svodi na neku vrstu mehanizma kontrole cijena. Je li takav mehanizam nešto što biste inače odobravali, pitao je reporter Dnevnika Nove TV.

Pročitajte i ovo Ilustracija INFOGRAFIKA Pogledajte kolike su cijene goriva u Hrvatskoj i u ostatku Europe

"Mislim da potpuno podržavamo ove napore, znajući da su oni izvanredni. Ne uvode stalnu formu kontrole cijena. Ove mjere su povezane s izvanrednom i privremenom situacijom. Činjenica da ste konverziju napravili na vrhuncu inflacije je velika poteškoća, ali je isto tako i prednost. To znači da će u idućim mjesecima ne samo padati broj prekršaja s podizanjem cijene, već da će padati i inflacija. Vjerojatno, to je naša procjena. A ako padne inflacija i stav hrvatskih građana prema konverziji na euro će postati bolji nego što je sada", smatra Gentiloni.

Biočina je za kraj pitao europskog povjerenika kakva su njegova očekivanja što se tiče ekonomske situacije u Hrvatskoj ove godine,  očekuje li da bi Hrvatska mogla ući u recesiju.

Pročitajte i ovo Ilustracija VELIKE RAZLIKE U MIROVINAMA Pogledajte kako se živi u Europi pod stare dane: ''Ako moram raditi dvije godine duže, to znači živjeti dvije godine manje''

Pročitajte i ovo Boris Vujčić "Hrvatska, 20. članica eurozone" Vujčić o staroj valuti: "Zbog toga možda imam najviše razloga žaliti za kunom..."

"Rekao bih da smo puno pesimističniji bili prije nekoliko mjeseci, ne samo što se tiče Hrvatske nego cjelokupne europske ekonomije. Generalno, naša procjena jest da nećemo ući u duboku recesiju, kako smo strahovali prije par mjeseci. Mogli bismo imati kratko razdoblje pada ekonomske aktivnosti, ali onda opet početak određene razine rasta. Ta procjena, vjerujem, vrijedi i za hrvatsko gospodarstvo", kazao je Gentiloni.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene