Obavijesti Video Pretražite Navigacija
IZJAVE NAKON SASTANKA

Dombrovskis: "Svjesni smo određenih zabrinutosti. Ova promjena na euro događa se u kontekstu visoke inflacije"

Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo, i premijer Andrej Plenković
Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Europske komisije za gospodarstvo, i premijer Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr
Premijer Andrej Plenković sastao se danas u Banskim dvorima s izvršnim potpredsjednikom Europske komisije za gospodarstvo u interesu građana Valdisom Dombrovskisom.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković primio je danas u Banskim dvorima izvršnog potpredsjednika Europske komisije za gospodarstvo u interesu građana Valdisa Dombrovskisa

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u, a Grbin poručio da Plenković treba psihijatra Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

Uz Plenkovića su na sastanku bili ministar financija Marko Primorac i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović.

Plenković je nakon sastanka kazao kako je posjet vezan i za sutrašnju konferenciju pod nazivom "Hrvatska, 20. članica eurozone" te da je ovo bila prilika i da se razmotri situacija u Hrvatskoj nakon uvođenja eura, kao i da se predstave dosadašnji uspjesi.

Naveo je i kako je inflacija u Hrvatskoj niža od one u nekim članicama eurozone te da je Vlada uspjela pomoći hrvatskom gospodarstvu i građanima mjerama koje su dosad donesene.

Dodao je i kako su razgovarali o situaciji proteklih tjedana, kad je dio gospodarskih subjekata u uvođenju eura zaokruživao cijene na više te naveli koje su mjere poduzeli.

Plenković je kazao i da su na Svjetskom gospodarskom forumu proteklog tjedna bili poprilično zadovoljni mjerama. "Nastojat ćemo da hrvatska energetska tranzicija ide prema obnovljivim izvorima energije", dodao je.

"Svjesni smo određenih zabrinutosti"

Dombrovskis je čestitao Hrvatskoj i Vladi na uspjehu te ulasku u eurozonu i Schengen. "Što se tiče cijena, svjesni smo određenih zabrinutosti, pogotovo u sektoru usluga, i Vlada na te zabrinutosti odgovara", rekao je Dombrovskis. "Ova promjena na euro događa se u kontekstu visoke inflacije, ne samo u Hrvatskoj nego i u eurozoni. Stoga treba naglasiti da su bitne te mjere pomoći koje Vlada provodi", kazao je on.

"Ako gledamo širu sliku opskrbe energentima u EU-u, treba reći da ove zime imamo pune spremnike energenata i da zima prolazi dobro, a pomoglo je i što je bila relativno blaga, ali treba se pripremati za sljedeću zimu. U tom će kontekstu LNG terminal na Krku imati svoju ulogu", kazao je Dombrovskis.

Primorac je dodao kako je ovaj sastanak praktički uvod u konferenciju koja će se održati sutra i kojom će se simbolički zatvoriti jedno poglavlje na europutu Hrvatske, i otvoriti novo poglavlje. Zahvalio je svima koji su pomogli Hrvatskoj na ovome putu.

Naveo je da su razgovarali i o pitanju konverzije u euro te procesu i reformama, ali i pitanju neopravdanog povećanja cijena do kojeg dolazi u pojedinim situacijama. "Određeni subjekti iskoristili su situaciju i neopravdano podigli cijene", kazao je Primorac.

Objasnio je kako su mjere Vlade bile upravo onakve kakve je Europska komisija sugerirala da bi trebale biti.

Na pitanje novinara Dombrovskis je kazao da je jedan od problema kojima se oni bave, u smislu visokih cijena energenata, dogovoriti način kako da fiskalna i monetarna politika budu u suglasju. "Jedan je od načina i bolje ciljanje mjera u smislu podrške kad je riječ o cijeni energenata", rekao je Dombrovskis. "Jedan od prijedloga Komisije bio je da se uvedu dva stupa cijena, u smislu da do određene razine potrošnje postoje subvencije, a iznad te razine su tržišne cijene", dodao je i kazao kako su mjere Vlade vrlo blizu tome.

Trebalo je brzo djelovati

Primorac je kazao kako je bilo potrebno brzo djelovati kad je riječ o cijeni električne energije. Dodao je i kako istraživanja pokazuju da ako se subvencionira električna energija široko, onda veći dio potpore odlazi onima koji imaju najveće dohotke. Dombrovskis je dodao da u Latviji nisu imali ovakve probleme jer je tada inflacija bila manja od 1 posto.

Na pitanje o podizanju kamatnih stopa, Primorac je kazao kako je i ranije isticao da je najbolji način za fiksiranje inflacije podizanje kamatnih stopa te savjetovao građanima da što više koriste kredite s fiksnom kamatnom stopom. "Ne možemo cjelokupni inflatorni pritisak pripisati uvođenju eura, to bi bilo neodgovorno", naglasio je Primorac. Kazao je i kako ga čudi što više trgovačkih lanaca ne želi pristupiti inicijativi Ministarstva gospodarstva (da se objavljuje lista s cijenama proizvoda).

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene