Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ekstremni uvjeti

Izmjerena najniža temperatura u povijesti ove zemlje: Ljudi se smrzavaju na nevjerojatnim minusima

Sjeverna i Južna Koreja te dijelovi Kine pod naletom su snažnih vjetrova, obilnog snijega i ekstremnih hladnoća. U sjevernim dijelovima Kine zabilježena je najniža temperatura otkako postoje mjerenja, rekordna 53 stupnja ispod nule.

U nedjelju je temperatura u najsjevernijem kineskom gradu Mohe pala na minus 53 stupnja. Riječ je o najnižoj temperaturi izmjerenoj u toj zemlji u moderno doba, potvrdio je lokalni meteorološki ured.

Smješten u blizini ruskog Sibira, Mohe je neobično mjesto u Kini sa subarktičkom klimom. Iako je grad od gotovo 85.000 stanovnika poznat kao polarni grad u kojem su temperature u minusu čak i tijekom kolovoza, prosječna temperatura viša je za otprilike 20 Celzijevih stupnjeva.

Pročitajte i ovo Jakutsk ŽIVOT NA -50 Kako preživjeti u nahladnijem gradu na svijetu? "Obucite se kao kupus"

Koliko je taj događaj izuzetan, pokazuje i podatak da se posljednje obaranje rekorda dogodilo prije 54 godine. Povijesna hladnoća u Kini u oštrom je kontrastu s ekstremnim toplinskim valom zabilježenim prošlog ljeta.

Polarni val u Aziji Najhladniji kineski grad (Foto: Afp)

Ekstremne hladnoće poput ovih postale su neuobičajene posljednjih desetljeća zbog klimatskih promjena koje je uzrokovao čovjek. Globalno zatopljenje smanjuje učestalost i intenzitet povijesnih hladnoća, ali ih ne uklanja.

Pročitajte i ovo Ilustracija Objavio DHMZ Sve miriše na - snijeg? Vraća nam se prava zima: Problemi u prometu, poplavljene rive, olujni vjetar i hladnoća

"Pod utjecajem ultrahladnog polarnog zraka najniža temperatura spustila se ispod 50 °C tri dana zaredom. U 7 sati ujutro najniža temperatura u gradu Amir pala je na -53 °C, čime je oboren rekord od -52,3 °C za najnižu temperaturu, postavljen 1969.", rekao je Xu Liling, iz kineske meteorološke postaje.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene