Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti kolaps svinjogojstva

Afrička svinjska kuga u Hrvatskoj zabrinula je Europsku komisiju: "Iznimno je važno da se bolest stavi pod kontrolu u najpogođenijim područjima"

Aktualno Galerija Svinje Svinje Foto: Dnevnik Nove TV Svinje Svinje Foto: Dnevnik Nove TV Europska komisija o Afričkoj svinjskoj kugi u Hrvatskoj Europska komisija o Afričkoj svinjskoj kugi u Hrvatskoj Foto: Dnevnik Nove TV Svinjetina Svinjetina Foto: Dnevnik Nove TV +1 Svinje Galerija 1/6 >>
"Ovo je jako zabrinjavajuće" komentar je Europske komisije na stanje oko suzbijanja bolesti afričke svinjske kuge u Hrvatskoj.

U Osječko-baranjskoj županiji, koja je najveći proizvođač svinjetine u Hrvatskoj i gdje najviše prijeti kolaps hrvatskog svinjogojstva, okupila se veterinarska struka.

Tamo su bili i uzgajivači svinja. I to oni u velikim problemima, a oni najbolje razumiju komentar Europske komisije da je situacija zabrinjavajuća. 

Na najvećem godišnjem okupljanju veterinarske struke – dominira tema Afričke svinjske kuge. Na kocki je cjelokupno hrvatsko svinjogojstvo. To dobro zna Goran. On je veliki uzgajivač. Ima 2800 svinja. Njegove su zdrave, ali kako je blizu zaraženog područja, nalazi se u zoni ograničenja.

"Mi u ovom trenutku ne možemo trgovati s našim svinjama. To nam predstavlja problem. Imamo fiksne i varijabilne troškove koji su prisutni. Svinje konzumiraju hranu, troše hranu, imamo plaće zaposlenicima, troškove režija, anuitete koje moramo vraćati, a ne možemo prihodovati od tih svinja", rekao je Goran Jančo, uzgajivač svinja. 

Jer u "zoni ograničenja", bez obzira što svinje nisu zaražene, nema trgovine svinjama i mesom. Iz ministarstva stižu vijesti o smanjenju broja oboljelih svinja. Ako se situacija smiri, zone bi se ukidale.

"Da bi vrlo brzo, Vukovarsko-srijemska županija mogla dobiti status, zone u kojoj bi se moglo koristiti svježe meso", izjavio je Mladen Pavić, državni tajnik Ministarstva poljoprivrede. 

Tako ne misli Europska komisija. Jer oni su upravo produljili rok primjene zona. U Osječko-baranjskoj čak do 12. siječnja. Drugim riječima – svinjokolje nema.

"Ovo je jako zabrinjavajuće. Od ključne je važnosti uvođenje mjera poput regionalizacije i povećane biosigurnosti. Iznimno je važno da se bolest stavi pod kontrolu u najpogođenijim područjima prije razmatranja bilo kakve fleksibilnosti. Stroge mjere i provođenje ograničenja koja su na snazi od ključne su važnosti", poručila je Europska komisija o stanju u Hrvatskoj. 

Svatko tko želi držati svinje, morat će se modernizirati. Drugog lijeka nema. Bar još neko vrijeme.

"Virus se ne može izliječiti. Cjepivo je trenutno u razvojnoj fazi. Hoće li proći mjeseci ili godine da ono dođe u operativnu ulogu", istaknuo je Ivan Zemljak, predsjednik Hrvatske veterinarske komore.

Zakoni tržišta su jasni. Ako robe koja je tražena nema – njoj cijena raste pa je svinjetina poskupjela.

"Cijene jesu malo više. Čak i kupusa. Sve je poskupjelo od uvođenja eura", rekla je Josipa. Kad vi dođete s tri eura u džepu, što ćete vi jadni? Ne možete kupiti ništa", dodao je Zvonimir.

Hrvatska ne proizvodi dovoljno svinjskog mesa za vlastite potrebe. Negdje smo otprilike na 50% proizvodnje. Upravo zbog te činjenice u jeku Afričke svinjske kuge, i struka i svinjogojci govore: cijene bi mogle još više rasti, donosi reporter Dnevnika Nove TV Tin Kovačić.

"Mi smo veliki uvoznici svježeg svinjskog mesa, nažalost. Ovisni smo o uvozu i ovisni smo o cijenama kakve su vani. Ja se bojim što će se događati s cijenama svinjetine", objasnio je Jančo. 

Stanje je zabrinjavajuće. S Europskom komisijom, slažu se i proizvođači i potrošači.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene