Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Europska komisija: Nema odgode pregovora s Hrvatskom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Europskoj uniji nije u interesu zaustaviti pregovore s Hrvatskom, oni neće biti ni suspendirani ni odgođeni, kazali su u ponedjeljak u Zagrebu šef Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj, Vincent Degert, i portugalski veleposlanik u RH Luis Barreiros.

"Nije u interesu Europske unije zaustaviti pregovore", rekao je Degert. "Pregovori napreduju i naša je namjera da se i nastave", rekao je na sastanku s novinarima, naglašavajući prije svega da pregovori idu svojim redovitim tijekom.

Pročitajte i ovo Ursula von der Leyen (Foto: AFP) Dio sredstava je birokratski novac EU obećao novac za krize izazvane koronavirusom: osniva se fond „težak“ 25 milijardi eura! Uskoro u pripremi važan zakon (Foto: Dnevnik.hr) POTVRDILA EU KOMISIJA Uskoro u pripremi zakon kojim bi banke bile obvezne građanima vratiti novac stečen nepoštenim ugovornim odredbama

Degert je želio pojasniti izvješća koja su se ovoga vikenda pojavila u hrvatskim medijima, a po kojima je EK zauzela stajalište da ne preporučuje otvaranje pregovora s Hrvatskom u poglavlju Pravosuđe i temeljna prava, zbog situacije u pravosuđu, u borbi protiv korupcije te glede prava manjina.

Portugalski veleposlanik, čija zemlja u drugom polugodištu 2007. predsjeda Europskom unijom, kazao je da je nazočan susretu s novinarima kako bi uputio poruku 27-orice da "Europska unija nema namjeru suspendirati ili odgoditi pregovore".

Priznavši da je riječ o "zaista supstancijalnom poglavlju", jer ono obuhvaća politički najznačajnija pitanja, Degert je naglasio da se trenutačno radi standardni posao, kao i za svako drugo poglavlje.

Izvješće o screeningu u poglavlju Pravosuđe i temeljna ljudska prava Europska komisija sa svojim prijedlogom uputila je zemljama članicama u lipnju.

Međutim Degert nije želio reći, ustvrdivši da su dokumenti o kojima se govori još uvijek interne prirode, ni hoće li ili neće biti mjerila, ni koliko bi ih moglo biti kao ni na što bi se mogla
odnositi.

Očito je da su to važna pitanja, ali nisu nova za zemlju jer su se dosad spominjala u svakom izvješću o napretku Hrvatske, rekao je. Novo takvo izvješće Hrvatska bi trebala dobiti u studenom.

Govoreći o tome gdje se nalazi Hrvatska u ovom trenutku, Degert je ponovio kako je od 33 poglavlja europske pravne stečevine o kojima se pregovara otvoreno 12, od kojih su dva privremeno zatvorena, te da će do kraja portugalskog predsjedništva biti vjerojatno otvoreno "oko šest poglavlja".

Deset poglavlja dobilo je mjerila za otvaranje, i ona traže "više
pripremnog rada, više napora", dodao je.

Prošloga je tjedna iz hrvatskih pregovaračkih krugova te iz EK
objavljeno da se u listopadu očekuje otvaranje jednog a moguće i dva poglavlja - Zaštita potrošača i zdravlja i Vanjski odnosi koji bi trebali biti otvoreni na Međuvladinoj konferenciji u Luxembourgu 15. listopada, te do kraja portugalskog predsjedanja moguće još pet.

Upitan pojedinačno o nekim poglavljima, primjerice o onom Pravda, sloboda i sigurnost, za koje je još u proljeće rečeno da je Hrvatska ispunila mjerilo o integriranom upravljanju granicama, portugalski je veleposlanik rekao da je sve predano zemljama članicama te da "postoje neki problemi koje se nadamo riješiti".

Degert je najavio da će 3. listopada, u povodu 2. obljetnice početka pregovora EU-Hrvatska biti održana konferencija na kojoj će se detaljnije govoriti o stanju pregovora.

Također je za petak najavio dolazak u Hrvatsku predsjednika Europskog parlamenta Hansa-Gerta Poetteringa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene