Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nedopušteni sastojak

Capak o energetskim pićima: "Imamo plan zabraniti ih maloljetnicima"

Aktualno Galerija izv. prof. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a izv. prof. dr. sc. Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a Foto: Dnevnik Nove TV Energetsko piće - 3 Energetsko piće - 3 Foto: Dnevnik Nove TV Energetsko piće - 1 Energetsko piće - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Energetsko piće - 2 Energetsko piće - 2 Foto: Dnevnik Nove TV +0 Vili Beroš Galerija 1/5 >>
Zbog energetskih pića s nedopuštenim sastojkom L-teaninom i nikotinskih vrećica održan je hitan sastanak. Na tu temu održana je i konferencija za novinare u Ministarstvu zdravstva. Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije komentirao  je koje će poteze poduzeti u vezi s energetskim pićima s nedopuštenim sastojkom. Naime, nakon Slovenije i Hrvatska je zabranila energetsko piće Prime zbog L-teanina. 

"Tijekom dana već su objavljene preporuke o štetnosti energetskih pića i nikotinskih proizvoda, nakon toga realiziran je sastanak, tijekom dana uputili smo dopis DORH-u da s obzirom na moguću prisutnost žurno provode inspekcijske nadzore te u slučaju da se detektira postojanje takvih sastojaka, zabrane njihovu uporabu, uklone ih s tržišta i narede povlačenje s tržišta", rekao je Beroš.

"Tražimo pravnu mogućnost i prikladnu i adekvatnu sukladno EU regulativi da ograničimo upotrebe takvih proizvoda koji su za građane štetni", rekao je Beroš.

Više donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica. Razgovarala je s Krunoslavom Capakom, ravnateljem HZJZ-a. On je najavio kako se ide prema zabrani energetskih pića za maloljetnike. 

"Bit će ograničenja kada je riječ o energetskim pićima, a nikotinske vrećice malo su veći problem", rekla je reporterka. Rečeno je da se ta energetska pića ne mogu naći u trgovinama, no kako ih onda djeca nabavljaju? 

"Očito je da se trgovina odvija pretežno preko interneta i zbog toga u našim ograničenjima, koja zahtijevaju neke intervencije u zakonu i za to nam treba vremena, mislimo predvidjeti i elektroničke medije, dakle ograničenje reklamiranja za osobe mlađe od 18 godina", rekao je Capak. 

"Što se tiče situacije s Primeom, ne radi se o štetnom proizvodu, nego o proizvodu koji sadrži sastojak koji nije dopušten za bezalkoholno piće u EU-u i zbog toga se povlači. Imamo plan ograničiti energetska pića i na tome se radi, što znači zabrana prodaje maloljetnicima, zabrana usmjeravanja reklamiranja na maloljetnike. Naši podaci pokazuju da je zapravo redovitost konzumacije u tim najmlađim dobnim skupinama najveća i zbog toga provodimo edukaciju. Paralelno se ide s ograničenjima prodaje i to će za nekoliko tjedana biti riješeno", dodaje. 

Na pitanje što je s nikotinskim vrećicama i koliko ih mladi koriste, Capak odgovara: 

"Nikotinske vrećice štetne su za zdravlje. Jedna vrećica sadrži  količinu nikotina koja je inače sadržana u cijeloj kutiji cigareta. Radi se o sintetskom nikotinu. Naši podaci pokazuju da taj proizvod kola među maloljetnicima. Plan je da upozorenjima koje objavljujemo na našoj stranici nastojimo utjecati da se proizvodi ne konzumiraju, a zabranu je teško donijeti zato što je to nedefiniran proizvod.

Nije ni duhanski proizvod, a ni hrana jer se ne guta, nego se stavlja na sluznicu usta. Zbog toga je vrlo teško definirati proizvod i način na koji ga zabraniti. Na tome se radi, naći će se pravno rješenje da se taj proizvod ograniči za osobe do 18 godina", poručuje Capak. 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene