Dnevnik Nove TV donosi ekskluzivno istraživanje koga bi građani izabrali da su danas izbori. Evo tko bi prema istraživanju Dnevnika Nove TV bio dobitnik, a tko gubitnik da su danas izbori.

Galerija


KOJE STRANKE ZA SADA DOBIVAJU EUROPSKE ZASTUPNIKE?

Hrvatska za manje od mjesec dana po treći put izlazi na izbore za Europski parlament. Borba za zastupnike u Bruxellesu traje tjednima. Ako se pita ispitanike, HDZ-ova lista i dalje je prvi izbor. Za nju bi glasovalo 26,9 posto ispitanika. Manje je to nego prije mjesec dana kada je ta lista dobivala 29,5 posto. SDP-ova lista prema travanjskom istraživanju dobila bi 17,4 posto potpore među biračima. I ta lista izgubila je potporu u odnosu na mjesec prije, kada su dobivali 18,9 posto. Živi zid s 8,7 posto je treća lista, a i oni gube potporu budući da su prije mjesec dana dobivali 9,4 posto među ispitanicima. Amsterdamska koalicija u ovom trenutku može računati na potporu 7,1 posto ispitanika i oni su rijetka lista koja bilježi rast u odnosu na mjesec prije kada su dobivali 5,6 posto. MOST mjesec dana prije izbora za Europski parlament dobiva 6 posto među biračima, kao i mjesec prije.

STRANKE KOJE SE BORE ZA EUROPSKOG ZASTUPNIKA

Vezani članci Europski izbori (Foto/Arhiva: Ivo Cagalj/PIXSELL) EU izbori: Pogledajte kako su glasali vaši sugrađani Drugi po redu rezultati izlazne ankete (Foto: Dnevnik.hr) Izlazne ankete izbora za Europski parlament: HDZ-u 5, SDP osvaja 3 mandata. Najveće iznenađenje je Kolakušić: "Očito su njemu otišli gnjevni birači"

Tu su i stranke koje još ne prelaze izborni prag, ali bi ga u završnici možda mogli preskočiti svojom kampanjom. START tu za sada ima najbolje izglede s potporom od 3,9 posto, a prije mjesec dana su imali 4,1 posto ispitanika. Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića među biračima trenutačno uživa potporu od 3,1 posto, ali to je manje nego prije mjesec dana kada su mogli računati na 4 posto ispitanika. Neovisni za Hrvatsku bilježe u posljednjih 30 dana rast i trenutačno imaju potporu od 2,8 posto u odnosu na 1,5 posto prije mjesec dana. Neovisna lista Mislava Kolakušića prvi je put testirana među biračima i trenutačno uživa potporu od 2,8 posto ispitanika. Marijana Petir ovoga puta za mjesto u Europskom parlamentu bori se kao neovisna kandidatkinja i ima potporu od 2,7 posto. Hrvatski suverenisti predvođeni Ružom Tomašić također bi prema istraživanju dobili 2,7 posto ispitanika. Ostale su stranke ispod 2 posto i trenutačno nemaju šanse za prelazak izbornog praga i sve zajedno osvajaju 7 posto, a neodlučnih birača je 9,5 posto.

TKO DOBIVA KOLIKO MANDATA?

HDZ u ovome trenutku može računati na 5 mandata, SDP na 3, a Živi zid, Amsterdamska koalicija i Most na po jednog zastupnika u Europskom parlamentu. Za prelazak izbornog praga trenutačno najveće šanse ima START. Ostale su stranke ili koalicije oko 3 posto i pitanje je može li tko od njih u sljedećih 30 dana kampanjom preskočiti izborni prag i osvojiti jednog eurozastupnika.

TKO OSVAJA DVANAESTOG EUROZASTUPNIKA?

Kada bi Hrvatska imala i dvanaesti mandat, njega bi osvojila lista koja još eventualno uspije prijeći izborni prag, a u slučaju da to ne uspije nikome, za taj mandat bi se po trenutačnom stanju borili HDZ, SDP i Živi zid.

NAPOMENA:

Istraživanje je za Novu TV provela agencija Ipsos telefonskom metodom na uzorku od 841 ispitanika u razdoblju od 15. do 25. travnja.
Maksimalna pogreška uzorka za rejtinge kandidacijskih listi iznosi +/- 4,3%.