Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tko bi bio dobitnik, a tko gubitnik?

Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV: Za koga bi glasali birači da su danas izbori za Europski parlament

Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik Nove TV) - 8
Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik Nove TV) - 8 Dnevnik Nove TV
Aktualno Galerija Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1 Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik Nove TV) - 1 Foto: Dnevnik Nove TV Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik Nove TV) - 4 Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik Nove TV) - 4 Foto: Dnevnik Nove TV Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik Nove TV) - 5 Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik Nove TV) - 5 Foto: Dnevnik Nove TV Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik Nove TV) - 6 Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik Nove TV) - 6 Foto: Dnevnik Nove TV +2 Ekskluzivno istraživanje Dnevnika Nove TV (Foto: Dnevnik Nove TV) - 8 Galerija 1/7 >>
Dnevnik Nove TV donosi ekskluzivno istraživanje koga bi građani izabrali da su danas izbori. Evo tko bi prema istraživanju Dnevnika Nove TV bio dobitnik, a tko gubitnik da su danas izbori.

KOJE STRANKE ZA SADA DOBIVAJU EUROPSKE ZASTUPNIKE?

Pročitajte i ovo Europski izbori (Foto/Arhiva: Ivo Cagalj/PIXSELL) interaktivna karta EU izbori: Pogledajte kako su glasali vaši sugrađani Drugi po redu rezultati izlazne ankete (Foto: Dnevnik.hr) Ispala Bruna Esih Izlazne ankete izbora za Europski parlament: HDZ-u 5, SDP osvaja 3 mandata. Najveće iznenađenje je Kolakušić: "Očito su njemu otišli gnjevni birači"

Hrvatska za manje od mjesec dana po treći put izlazi na izbore za Europski parlament. Borba za zastupnike u Bruxellesu traje tjednima. Ako se pita ispitanike, HDZ-ova lista i dalje je prvi izbor. Za nju bi glasovalo 26,9 posto ispitanika. Manje je to nego prije mjesec dana kada je ta lista dobivala 29,5 posto. SDP-ova lista prema travanjskom istraživanju dobila bi 17,4 posto potpore među biračima. I ta lista izgubila je potporu u odnosu na mjesec prije, kada su dobivali 18,9 posto. Živi zid s 8,7 posto je treća lista, a i oni gube potporu budući da su prije mjesec dana dobivali 9,4 posto među ispitanicima. Amsterdamska koalicija u ovom trenutku može računati na potporu 7,1 posto ispitanika i oni su rijetka lista koja bilježi rast u odnosu na mjesec prije kada su dobivali 5,6 posto. MOST mjesec dana prije izbora za Europski parlament dobiva 6 posto među biračima, kao i mjesec prije.

STRANKE KOJE SE BORE ZA EUROPSKOG ZASTUPNIKA

Tu su i stranke koje još ne prelaze izborni prag, ali bi ga u završnici možda mogli preskočiti svojom kampanjom. START tu za sada ima najbolje izglede s potporom od 3,9 posto, a prije mjesec dana su imali 4,1 posto ispitanika. Stranka rada i solidarnosti Milana Bandića među biračima trenutačno uživa potporu od 3,1 posto, ali to je manje nego prije mjesec dana kada su mogli računati na 4 posto ispitanika. Neovisni za Hrvatsku bilježe u posljednjih 30 dana rast i trenutačno imaju potporu od 2,8 posto u odnosu na 1,5 posto prije mjesec dana. Neovisna lista Mislava Kolakušića prvi je put testirana među biračima i trenutačno uživa potporu od 2,8 posto ispitanika. Marijana Petir ovoga puta za mjesto u Europskom parlamentu bori se kao neovisna kandidatkinja i ima potporu od 2,7 posto. Hrvatski suverenisti predvođeni Ružom Tomašić također bi prema istraživanju dobili 2,7 posto ispitanika. Ostale su stranke ispod 2 posto i trenutačno nemaju šanse za prelazak izbornog praga i sve zajedno osvajaju 7 posto, a neodlučnih birača je 9,5 posto.

TKO DOBIVA KOLIKO MANDATA?

HDZ u ovome trenutku može računati na 5 mandata, SDP na 3, a Živi zid, Amsterdamska koalicija i Most na po jednog zastupnika u Europskom parlamentu. Za prelazak izbornog praga trenutačno najveće šanse ima START. Ostale su stranke ili koalicije oko 3 posto i pitanje je može li tko od njih u sljedećih 30 dana kampanjom preskočiti izborni prag i osvojiti jednog eurozastupnika.

TKO OSVAJA DVANAESTOG EUROZASTUPNIKA?

Kada bi Hrvatska imala i dvanaesti mandat, njega bi osvojila lista koja još eventualno uspije prijeći izborni prag, a u slučaju da to ne uspije nikome, za taj mandat bi se po trenutačnom stanju borili HDZ, SDP i Živi zid.

NAPOMENA:

Istraživanje je za Novu TV provela agencija Ipsos telefonskom metodom na uzorku od 841 ispitanika u razdoblju od 15. do 25. travnja.
Maksimalna pogreška uzorka za rejtinge kandidacijskih listi iznosi +/- 4,3%.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene